Най-високият връх в Швеция вече не е царят на хълмовете. Горещата вълна не подмина и скандинавската държава и стана причина за стопяването на глетчера на върха на планината. След смаляването на най-високия връх, друго възвишение на същата планина вече носи приза.

Новият най-висок връх на Швеция е скален и като такъв няма опасност да бъде засегнат от климата. Само преди месец ледът добавяше около 20 см към височината на скалата.

Географи от Университета в Стокхолм твърдят, че този феномен се наблюдава от години. По данни на учените през последните две десетилетия върхът се е снижавал с по метър на година. Така Швеция е загубила символа на ледниците си.


Според учените не само планините страдат. По-опасно е онова, което се случва с животните – в момента заради жегата популацията на северните елени е пред голямо изпитание.

Не само Северна, но и останалата част на Европа в момента е в пика на жестока гореща вълна. Според климатолозите причина за нея са климатичните промени. Температурите на 550 км навътре в арктическия кръг са достигнали до 32 градуса по целзий, което е меко казано необичайно.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!