Отбелязваме 60 години от първия в историята на човечеството пилотиран успешен курс в Космоса. Той е извършен от летеца-космонавт Юрий Гагарин на 12 април 1961 г. Точно в 6:07 минути по Гринуич Гагарин излита и прави с кораба “Восток-1” една обиколка около Земята.

На височина 7 километра Гагарин катапултира и се приземява с парашут близо до спускаемия апарат, на колхозно поле в Саратовска област. Целият космически полет е продължил 1 час и 48 минути, но остава завинаги в историята на човечеството като полета на първия космонавт в света.

Гагарин е роден и расте в семейство на дърводелец и доячка в колхоз, като дете преживява нацистката окупация на родното му село Клушино. Завършва техникум със специалност леяр, занимава се активно със спорт. През 50-те години започва да се увлича от авиацията и отбива военната си служба във военновъздушните сили. През 1959 г. подава заявление за включване в групата на кандидатите за космонавти и в началото на 1960 г. е одобрен.

С решение на Международната федерация по авиация от 1969 година 12 април се отбелязва като Международен ден на авиацията и космонавтиката.

И днес музеят на авиацията в Крумово представя фотоизложбата „Когато илюминаторът беше хоризонт“, посветена на 42-годишнината от полета на първия български космонавт Георги Иванов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!