На днешната дата се навършват 92 години от атентата в църквата „Св. Неделя”. Той бе организиран и извършен от Военната организация на Българската комунистическа партия на Велики Четвъртък – 16 април 1925г. По това време в църквата се провежда церемония по погребението на генерал Константин Георгиев, убит на 14 април същата година от комунистите.

Ръководството на Военната организация на БКП възлага извършването на атентата на една от „шесторките“, ръководена от Петър Абаджиев, който през втората половина на януари 1925 година влиза в контакт с клисаря Петър Задгорски. С негова помощ в продължение на няколко седмици Петър Абаджиев и Асен Павлов внасят на тавана на църквата общо 25 кг експлозив. Той е монтиран в един пакет над една от колоните на основния купол, разположена при южния вход на сградата. Експлозивът трябва да бъде взривен с бикфордов шнур с дължина 15м., с което да се даде на атентаторите възможност да избягат. Между взривното устройство и кубето на храма е поставена бутилка със сярна киселина, която да усили поразяващия ефект от взрива чрез отделяне на отровни газове.

При атентата загиват 213 души, други умират по-късно от раните си. Ранените са около 500. Това е най-тежкият терористичен акт в историята на България. Ранените са 500 души. Загиват 12 генерали, 15 полковници, 7 подполковници, 3-ма майори, 9-ма капитани, 3 депутати – д-р Недялко Колушев, адв. Н. Рачев и Хр. Цанев.

Целта на терористичния акт е да бъде ликвидиран военният и политическият елит на страната, включително Цар Борис III. Планът на атентаторите предвижда първо да бъде убит достатъчно високопоставен човек, чието опело да събере политическия и военен елит в църквата, за да се предизвика по-голям отзвук от взрива.

По случайност, всички членове на правителството се отървават само с леки наранявания. Цар Борис III не е в църквата, тъй като присъства на погребенията на убитите в атентата срещу него в прохода Арабаконак два дни по-рано.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!