Турция гласува на референдум, който е от решаващо значение за това дали ще има редица конституционни промени в страната. Изборният ден обаче е белязан от груби нарушения и инциденти.

Зия Пир, който е депутат от прокюрдската Демократична партия на народите заяви от избирателна секция в Диарбекир, че полицията отстранява наблюдатели, свързани с ДПН и основната опозиционна Народнорепубликанска партия. Картите, които партиите са издали на наблюдателите, носят името или символ на съответната партия и полицията оправдава действията си с мотива, че използването на партийни символи е забранено в избирателните секции по време на изборния ден. За подобни инциденти бе съобщено и в други избирателни секции в населената предимно с кюрди югоизточна част на страната. Оказва се, че полицаите отвеждат наблюдателите в полицейските участъци, за да напишат доклад, което може да отнеме часове. През това време няма нито един представител на двете партии при урните, уточнва Пир.

В страната е в сила забрана за публична агитация, медиите нямат право да съобщават резултати от социологически анкети или да пускат политически рекламни послания, както и да водят на живо разговори с политици или експерти, които може да се оценят като пропаганда. Забранено е провеждането на екзитпол и снимането на попълнени бюлетини.

В същото време пред изборна секция в провинция Диарбекир спор между две семейства е прераснал в смъртоносно сбиване в градината на селско училище. В следствие на това двама души са загинали. Според турска информационна агенция, става въпрос за „различия в политическите мнения“.  Друг човек е настанен в болница, а двама са задържани.

Свързани статии:

Турция гласува на историческия референдум за промяна на конституцията

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук