Гласуването на турския референдум започна. Световните медии определят деня като исторически, тъй като вотът може да предостави на президентът Реджеп Тайип Ердоган нова всеобхватна власт. Благодарение на референдума биха станали факт най-мащабните конституционни промени в страната.

Поддръжниците казват, че тази стъпка ще рационализира и модернизира страната, но опонентите се опасяват, че това може да доведе до по-голям авторитаризъм.

Право на глас имат 55 млн. души, а отворените секции в страната са 167 000.  Със самолети на Търкиш еърлайнс бяха транспортирани в Анкара и чувалите с бюлетините, подадени от избирателите в чужбина. Те са около 1.5 милиона. Тяхното броене ще се извърши след приключването на изборния процес в страната.

Мерките за сигурност в страната са повишени до най-висока степен. Над 200 000 полицаи и 128 000 войници от турската жандармерия са мобилизирани за охраната на референдума, съобщи турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу. През тази нощ са задържани 49 души по подозрение, че са част от „Ислямска държава“ и са готвили атентати в деня на вота.

Очаква се резултатите да бъдат обявени вечерта, след края на изборния ден. Бюлетината е разделена на две полета, на които пише само „да“ и „не“. На нея не е написан въпрос, защото се предполага, че хората знаят за какво гласуват. Избирателят ще полага в тъмната стаичка печат, на който пише „избор“, само върху едната половина на бюлетината. Ако гласуването на референдума бъде в полза на Ердоган, това ще му даде много по-големи правомощия. Сред тях ще бъдат да назначава министри, да издава укази, да избера висши съдии и да разпуска на парламента.

Турсия бе единствената ислямска държава, която в последните години все повече се доближаваше до европеизацията. Ако обаче референдумът бъде успешен, това ще затвори тази врата и ще бъде огромна крачка назад към тоталната ислямизация.

Последните проучвания на социологическите агенции сочат преднина за подкрепата на конституционните промени, като прогнозите варират между 53 и 60 на сто в подкрепа на промените.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук