Над 1600 души са се регистрирали за кандидати на предстоящите президентски избори в Иран, които ще се проведат на 19 май. Това показват данни на министерството на вътрешните работи на страната.

Желаещите да се кандидатират имаха срок от пет дни, за да го направят. Общият брой на кандидатите е 1636 – 1499 мъже и 137 жени. Едни от последните регистрирали се са кметът на столицата Техеран Мохамад Багер Галибаф и първият вицепрезидент на Иран Есхак Джахангири.

Има обаче двама ключови кандидати. Това са настоящият президент Хасан Рухани и кандидатът на алианса на консервативни партии „Народен фронт на революционните сили” Ебрахим Раиси. Очаква се битката за президентския пост да бъде именно между тях дввамата.

В близките дни Съветът на пазителите ще разгледа всички кандидатури. Практиката от предходни президентски кампании показва, че повечето кандидатури ще бъдат отхвърлени. За участие в предизборната кампания ще бъдат допуснати само най-достойните политици. За победа на вота е необходимо кандидатът да събере 50% плюс един глас. Ако никой не премине този праг, ще бъде организиран втори тур. За него ще се класират само двамата претенденти, които са получили най-голяма подкрепа на първия тур.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!