вода, ден на водата

22 март е Световен ден на водата. Целта на деня е да привлече вниманието на обществеността към проблема за достъпа на хората до чиста питейна вода, към значимостта на опазването и съхранението на запасите от прясна вода и на водните ресурси като цяло.

Официална тема на Световния ден на водата за 2023 година е „Ускоряване на промяната“ (Accelerating Change). Това означава намиране на много по-ефективни начини за използване на световните ресурси на вода на всички нива – континенти, държави, градове и граждани.

Денят се отбелязва на 22 март всяка година от 1993 г. насам под егидата на ООН и акцентира върху важността на достъпа до питейна вода. Световният ден насочва вниманието към 2,2 млрд. души на планетата, които живеят без достъп до питейна вода. Фокусът е поставен върху предприемане на действия за справяне с водната криза в световен мащаб.

Стойността на водата е много повече от нейната цена. Водата има огромна и важна роля за нашите домакинства, култура, здравеопазване, образование, икономика и природната среда като цяло. Ако пренебрегнем някои от тези аспекти, рискуваме да не управляваме правилно този незаменим природен ресурс. С добра координация и сътрудничество между отговорните институции, както и с активното участие на заинтересованите групи и на широката общественост, с разбиране на истинската, многоизмерна стойност на този ресурс, можем да защитим водата в полза на всички.

Българската академия на науките (БАН) ще отбележи Световния ден на водата. Ще бъдат наградени победителите във фотоконкурса „Природата на водата“. Изложбата може да бъде видяна в БАН до 24 март.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук