Министър-председателят акад. Николай Денков отговаря на въпроси на граждани и медии днес от 10,30 ч до 11,30 ч на живо на страницата на Министерския съвет във фейсбук. Поводът – на 6 август 2023г. правителството навърши два месеца.

В началото премиерът отказа да оцени работата на кабинета с думите:

„Оценките трябва да ги дават другите, така че няма да се опитвам да мисля в тази посока“.

Той обаче настоя, че правителството му е задвижило всички сектори, които са имали нужда от рестарт.

„Гледаме да си свършим работата. Не всичко е цветя и рози, има си проблеми, това е нормално и затова трябва да има контрол над работата ни“, каза той.

Премиерът увери, че кабинетът всеки месец ще дава отчет за постигнатите резултати в своята работа.

Относно проблемът с насилието в обществото ни:

Акад. Денков обърна внимание на татуировката на ръката на Георги Николаев, който наряза 18-годишното момиче от Стара Загора.

„Този девиз („Свобода или смърт“) възниква по времето на нашите възрожденци, а този насилник говори за смъртта и свободата на неговите потенциални жертви. Напоследък забелязвам, че се използват националните символи за прокарване на фашистки идеи, което е злоупотреба с тях. Трябва да се помисли къде е мярката. Не можем да забраним някой да се татуира, но е неприемливо това да се прави по отношение на идеите на Възраждането и на българщината“, смята премиерът.

По повод сделката с турската компания „Боташ“:

„Договорът с турската компания „Боташ“ крие доста сериозни рискове, защото е дългосрочен – 13 години и е свързан със сериозни финансови ангажименти, които България е задължена да изпълни, независимо дали внася газ“, заяви премиерът.

Енергийният и газов пазар се развиват много бързо, след няколко години ситуацията в Европа може да бъде съвсем различна. Очакват се много сериозни промени в съхранението, производството и използването на енергията и заради това подобни дългосрочни договори крият огромни рискове, коментира Денков.

По думите му има асиметрия в договора, която не е благоприятна за българската страна. Опитваме се да минимизираме рисковете и да използваме максимално добре възможностите на договора, защото той вече е подписан.

Министър-председателят каза, че не се притеснява от заявката на бившия служебен министър на енергетиката Росен Христов, който заяви, че ще заведе дело срещу Денков.

Под прикритието на търговската тайна се оказва, че има сключен договор с много неизгодни и неравнопоставени клаузи за България по отношение на газопреносните системи между България и Турция, коментира миналата седмица Денков. Министърът на енергетиката е поел ангажимента да се опита да договори максимално добри условия за България по този договор, съобщи тогава министър-председателят.

Относно промените в Конституцията:

Промените, които са предложени в Конституцията, всъщност запазват статута на служебните правителства, каза премиерът акад. Николай Денков.

„Тук има една неточност, когато се коментира въпросът. Всъщност служебни правителства ще има. Това, което се опитват да избегнат предложените промени, е един човек да може да определя всичко в тази държава – Министерския съвет, а от там и назначенията надолу, политиките и стратегиите“, коментира министър-председателят.

„Това, което се предлага в момента, е президентът да може да избира министър-председателя между трима възможни кандидати. Това е практика, която се използва в други европейски държави. След това този министър-председател да може да предложи на президента кабинет, с който да работи. И друг път съм казвал, че един премиер трябва да може да си избира екипа, за да може да работят по общите задачи, които има за решаване“, коментира премиерът.

„Това е едно балансиране на системата, което по никакъв начин не означава, че няма да има служебни правителство, както и че тези нови служебни министри няма да може да се появяват в политиката, както беше през последните година“, каза още министър-председателят.

Относно Шенген и еврозоната

„Страховете, които съвсем умишлено се насаждат срещу еврото, в огромната си степен са неоснователни. Разбира се, че трябва да внимаваме за инфлацията и да имаме информационна кампания, за да разберат хората какво ще спечелят и за какво трябва да внимават. Цените трябва шест месеца да са в едната и в другата валута, каза още премиерът. Ние също приемаме плащания в евро в България – във всеки магазин може да се плаща с карта в евро, но въпросът е, че има такси за превалутиране. Приемането на еврото би спестило много средства на гражданите и бизнеса, каза още Денков.

Кампанията за еврозоната пък се очаквало да стартира през септември- октомври. Провел е и среща с БНБ.

В Нидерландия проблемът е повече върху правосъдната система, проблемите в нея, борбата с корупцията, посочи Денков и добави, че законите, приети от Народното събрание, са усилия в тази посока.

„Факт е, че има доста голяма дезинформация, с различни интерпретации, с измислени твърдения, които изобщо не съответстват на истината. За да има престъпление, те трябва да залегнат в Наказателния кодекс. В нашето законодателство няма, но би било трудно да се направи, защото това е една от ценностите на демокрацията – свобода на словото. Ако започнем да забраняваме много лесно, в един момент трябва да внимаваме какво казваме, както се е случвало в едни други времена“, обясни министър-председателят и припомни, че българите ползват еврото от няколко години, чрез сметки в банките или цената на жилища, които са в евро.

Относно войната в Украйна:

„Милитаризацията на Черно море започна отдавна, още по времето на анексията на Крим. В последните два дни два кораба се настаниха в нашата икономическа зона, уж за учение, сега за второ, може и за трето. Начинът ние да бъдем защитени е ние да изграждаме нашите структури и да ги модернизираме, както и да ги интегрираме в общите структури на НАТО, защото това е нашето бомбоубежище днес“, заяви то

Денков Той изрази мнение, че Русия не би искала да влиза в сценарий на конфликт с НАТО.

„Именно затова нападнаха Украйна – защото не бяха член на НАТО, ако бяха, нямаше да има война“, посочи още той.

Относно националния празник:

Денков говори и за полемичния въпрос за смяната на националния празник – от 3 март на 24 май. Той посочи, че предложението е 3 март да се празнува като 6 септември и 22 септември, но с 24 май да се покаже какво сме дали на световната култура.

Относно паметникът на Съветската армия?

По темата с преместването на Паметника на съветската армия в Софи Денков посочи, че решението е на Столична община, където има ясно мнозинство по темата и изрази мнение, че мнозинството софиянци също са съгласни за преместването на МОЧА.

„Има различни дебати какво да има там – дали ще е скулптурна композиция, на цар Симеон, хан Аспарух или нещо друго, това също ще е обект на разисквания и решения“, посочи той.

Относно СЕМ:

Премиерът настоя, че СЕМ не си върши работата:

„Не може журналисти, които разпространяват неверни факти да не бъдат санкционирани. Журналистическата етика изисква да се проверка през няколко източника, а ако събеседника ви каже нещо невярно – веднага да го опровергаете“.

На въпрос, свързан с изказването на председателят на СЕМ Соня Момчилова, че „лъжата също има право на живот“, Николай Денков коментира:

„Самият факт, че председателят на СЕМ може да изрече такава фраза, показва, че той не си е на мястото“.

Относно предстоящите местни избори:

„Хората искат едно приветливо място, където да живеят. Внимавайте какво избирате, гледайте какво са свършили хората, а не само какво ви обещават. Следващите избори са много важни, за да излезем от този кръг на ремонта на ремонта на ремонтите. И тук не визирам само София, а в цялата държава има много такива случаи“, каза още Денков.

Относно учебните програми

Проблемът с учебниците е огромен, потвърди премиерът и обясни:

„Учебниците се пишат според това каква трябва да е програмата. В най-кратки срокове очаквам промените в учебната програма. След това трябва да се промени методиката за оценка на учебниците. Те трябва да са насочени към даването на умения, а не само знания. Това е най-големият порок на сегашните учебници“.

Относно „Росенец“:

По темата с „Росенец“, той заяви, че това пристанище е граница не само за България, но външна граница и на ЕС.

„Не трябва да се създава проблем в работата на рафинерията, тъй като тя е изключително важна за осигуряването на пазара на горивата. За мен е приоритет да се види защо не влизат приходи в бюджета оттам“, заяви той.

Относно медицинските хеликоптери:

„България ще има първия си медицински хеликоптер през декември, успоредно върви подготовката на пилоти и бази. През януари първият хеликоптер ще започне да изпълнява своите функции“, посочи Денков.

Базите на хеликоптерите пък трябвало да се разположат така, че за 30 минути поне два хеликоптера да достигат различни бази. В болниците трябва да бъдат площадките за кацане и излитане, а самите оперативни бази трябва да има хангари и големи пространства.

Припомняме, че премиерът отговаряше на въпроси и на 6 юли, месец, след като пое поста. Тогава голяма част от въпросите бяха по социални теми, относно ръста на заплатите и парите за отделните сектори.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук