Турция археолози
Снимка: www.sciencealert.com/

В Турция археолози откриха мистериозно древно царство, изгубено в историята. Археолози са изследвали древна могила в централна Турция, наречена Тюркмен-Карахюк в района на равнината Коня. Това станало след като местен фермер разказал на учените, че в наскоро изкопан канал се показал голям странен камък с неизвестен надпис.

 

„Успяхме да видим, че все още стърчи от водата, така че скочихме в канала до кръста“, заяви археологът Джеймс Осбърн от Чикагския университет. „Веднага стана ясно, че е древен и разпознахме езика, на който е написан – лувийски – език, използван през бронзовата и желязната епоха в района.“

 

С помощта на преводачи, изследователите открили, че йероглифите на този древен каменен блок възхваляват военна победа. И не просто каквато и да е военна победа, а поражението на Фригия, царство в Анадола, съществувало преди около 3000 години.

Кралският дом на Фригия е управляван от няколко различни мъже, все наричани крал Мидас, но в резултат на лингвистичния анализ на камъка се предполага, че йероглифите се отнасят за цар Мидас от известния мит за „златното докосване“.

Каменните маркировки съдържат и специален йероглиф, символизиращ, че новината за победата идва от друг цар, човек на име Хартапу. Йероглифите предполагат, че Мидас е заловен от силите на Хартапу.

Важното в това е, че почти нищо не се знае за крал Хартапу, нито за царството, което той управлява. Независимо от това, камъкът предполага, че гигантската могила на Тюркмен-Карахюк може да е била столица на Хартапу, обхващаща в разцвета си около 300 декара.

„Нямахме представа за това кралство“, каза Осборн. „В един миг ние получихме задълбочена нова информация за желязната епоха в Близкия изток.“

Предстоят още доста разкопки по проекта и засега откритията трябва да се считат за предварителни. Международният екип учени очаква да разбере още подробности за това кралство, което изглежда е загубено в историята.

„Вътре в тази могила може да има дворци, паметници, къщи“, каза Осборн. „Този камък беше чудесен, невероятна находка, но това е само началото.“

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!