Колаж: Siberian Times

Със своята суха кожа и влажен език този вълк изглежда като че ли е умрял наскоро. Но всъщност това са останките от животно, което, според експертите, се е подвизавало на Земята преди 40 000 години.

През август 2018 г. той е открит в район Абийски в Северна Якутия в Русия от местен жител, информира „Юронюз“. Благодарение на вечнозамръзналите ледници в Сибир мозъкът му, кожата, тъканите и дори езикът му са напълно запазени.

Снимка: Siberian Times

Валерий Плотников, главен изследовател в Отдела за изследване на фауната на мамути в Академията на науките на Якутия смята, че вълкът може да представлява подвид на бозайник, населявал района на Якутск преди 40 000 години.

„Съвременните вълци нямат този вид жълт цвят. Може би това е резултат от окисляването на почвата, където е открит – обяснява той – Разбира се, откритието е уникално, защото в миналото бяха открити черепи на вълци без тъкани и козина, но този е запазил ушите си и дори езика, а мозъкът също е напълно запазен, както го видяхме по време на томографията. Ето защо това е уникално откритие.“

Снимка: Siberian Times

Вълкът е бил гигант в сравнение със средния размер на днешните вълци. Дължината на главата му е близо 40 см, а това е около половината от обикновената дължина на тялото на днешните вълци, която варира от около 66 до около 86 см. Животното е било напълно пораснало – когато е умряло, е било на възраст между 2 и 4 години.

Учените смятат, че намирането на главата на вълка от ледниковия период може да доведе до по-нататъшни открития.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук