Колаж: Сън, снимка: Newsflash/Agencia CTyS-UNLam

Палеонтолози откриха в Еквадор гигантски ленивец, живял преди повече от 10 000 години, съобщава Аржентинска агенция за популяризиране на науката към Университета в Матанса. Ленивецът е живял в планините и долините на надморска височина над 2500 метра, съобщава РИА „Новости“.

„Този „южноамерикански Йети“ е тежал около тон, имал е големи нокти, а организмът му е бил приспособен да живее на височина и при ниски температури“, съобщават от аржентинската агенция.

Изследователят Хосе Луис Роман Карион, един от участниците в проекта, казва, че този тип ленивци имат уникална структура на муцуната, която дава възможност да се овлажнява сухия въздух при вдишване и да се задържа влагата при издишване.

Палеонтолозите са успели да съберат достатъчно материал, за да реконструират почти напълно тялото на този гигант, живял на Земята преди 10 до 40 хиляди години.

Учените са дали на древното същество името Oreomylodon wegneri, което може да се преведе като „планински милодон“. Това тревопасно животно, ако застане на задните си крака, е можело да достигне повече от 2 метра височина, а на четири крака е било с размерите на малка кола.

Тези ленивци са изчезнали в края на ледената епоха, заедно с мастодонтите и саблезъбите котки.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук