Полуостров Таман в Краснодарския край на Русия е дом на няколко изключителни находки на палеонтолозите през последните няколко години, включително останките на поне 120 големи древни животни и част от стена, която датира от V в. пр. н. е.

Руските палеонтолози току-що откриха почти непокътнат череп на кавказки елазмотериум (древен носорог) – вторият череп от този вид, открит в света, и първият, принадлежащ на мъжки екземпляр, съобщи Спутник.

древен носорог

„Тази година открихме останките на около дузина слонове и три древни носорога, но най-интересната находка беше почти цял череп на кавказкия елазмотериум“, каза ръководителят на екипа Титов.

„Уникалността на настоящата находка е, че тя е запазена много по-добре от предишния открит череп, което е доста важно, като се вземе предвид геоложката възраст на мястото – 1,2–1,4 милиона години (ранен плеистоцен)“, обясни Титов.

древен носорог

Откритият череп има прикрепен рог и е с дължина над 1,5 метра. Титов смята, че това означава, че мъжкият древен носорог е бил дълъг около 4,5 метра и висок около 3 метра.

древен носорог

Разкопките и изследователските дейности продължават в Краснодарския край вече няколко десетилетия, като в калния вулкан „Синая Балка” са открити останките на най-малко 85 слона и поне 36 елазмотерия. Учените смятат, че дебелокожите животни са дошли в калта на стада, за да се къпят и пият вода, но са умрели от токсичните емисии на вулкана.

древен носорог

Едно от най-сензационните открития в района е направено през 2016 г., когато археолозите откриват част от стена с надпис, датиращ от времето на персийския цар Дарий I през V век пр.н.е.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!