славяни, войници, герои
източник: Slavorum

Когато си помислите за известни войни, вероятно се сещате за Гръцката или Римската империи.  Историята на славянските страни обаче е пълна с невероятно смели и завладяващи мъже, чиято храброст е повлияла силно на времето им. Някои от тях буквално са променили историята на света.

Ян Жижка

Той бил чешки генерал, последовател на хан Хус, военен водач на хусите. Много подробности за живота му още са неизвестни. Знае се обаче, че е роден в село Троцнов – кралство Бохемия.

Жижка бил аристократ и до днес е считан за национален герой на Чехия. Той участвал в битката при Таненберг (15 юли 1410), където защитивал град Радзин-Хелмински срещу Тевтонския орден.

славяни, войници, герои
източник: Slavorum

По-късно Ян Жижка изиграл важна роля в хуситстките войни в Чехия след края на царуването на Вацлав IV и възцаряването на Сигизмунд Люксембургски. Тактиките на Жижка били нестандартни и новаторски. Използвал мобилна фортификация – бронирани волски коли (фургони), въоръжени с малки оръдия и мускети. Освен това майсторски и пълноценно използвал топографията. Държал много на дисциплината на войниците си.

Жижка е считан за един от най-големите военни лидери и новатори на всички времена и е един от малкото командири в историята, които никога не са губили битка.

Богатир Добриня Никитич

Добриня Никитич е един от най-известните герои в руския фолклор. Макар и измислен, този персонаж се основава на истинския военачалник Добриня, който ръководил армиите на Святослав Велики и наставлявал сина му Владимир Велики.

Според някои изследователи, Никитич е измислен персонаж. Според източнославянските легенди той бил рицар, герой на епични стихотворения. Мъжът е описван като войн със свръхестествена сила, човек, чиято личност била пълна с храброст и смелост.

славяни, войници, герои
източник: Slavorum

Той защитавал земята си от враговете, особено от турците. Един от най-впечатляващите му дуели е срещу триглавия Змей Горянин, който тероризирал Киев и отвличал младата принцеса. В този славянски епос може да бъде проследен мита за свети Георги и змея.

Завиша Черният

Той бил полски рицар на герба Сулима. Славата му като смел войн била толкова голяма, че той станал обект на много песни. Завиша се превърнал във важен символ на смелостта, а образът му е използван в много легенди. Завиша Черният бил роден около 1379г. и служил като командир и дипломат при полския крал Владислав II Ягело и унгарско-бохемския крал Сигизмунд Люксембургски.

славяни, войници, герои
източник: Slavorum

Прякорът му „Черният” дошъл заради черната му коса и черната му броня, която се пази в манастира Ясна Гора в Полша.

Милош Обилич

Не е ясно кога бил роден Милош, но се знае, че умрял на 15 юни 1389г., в битката за Косово. Смята се, че Милош Обилич убил османския султан Мурад I. Въпреки това първите писмени свидетелства за Косовската битка не споменават неговата личност и име. Християнският войник, убил султан Мурад, остава анонимен в продължение на два века след битката и чак в края на петнадесетото столетие се появява името Милош Обилич в записките на архиепископ Петър II Петрович Негош.

славяни, войници, герои
източник: Slavorum

В действителност не е доказано, че такава личност е съществувала. Първото съобщение за Косовката битка било направено само 12 дни след като тя се състояла и принадлежи на дякон Игнатий, руски дякон, посетил по същото време Константинопол.

Единственото, което той оповестил в своите записки е, че някакъв предан рицар на княз Лазар Хребелянович бил оклеветен като предател и за да докаже своята невинност, той влязъл в турския лагер, представяйки се за дезертьор и убил султана. В по-късни преписи на ръкописа на дякон Игнатий името Милош Обилич било добавено.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!