Учените в Уисконсин, САЩ, откриха останките на най-древния скорпион на Земята. Той е живял в морето преди около 437 милиона години и е бил приспособен за живот на сушата, според статия в научното списание „Scientific Reports“.

„Някои особености на анатомията на този скорпион показват, че физиологичните промени, необходими за преминаване от морски към сухоземен живот, са настъпили още на първите етапи от еволюцията на паякообразните. Били ли са тези скорпиони сухоземни, е невъзможно да се каже, но със сигурност става ясно, че те са можели временно да изоставят морето“, пишат изследователите.

Насекомите и други членестоноги са един от най-старите класове безгръбначни на Земята. Първите им представители се появяват в праисторическите океани на Земята преди около 450 милиона години. Доминират дълго време както в морето, така и на сушата. Първоначално те водят полуводен начин на живот, но след това постепенно преминават към живот на сушата, когато се появят подходящи за тях екологични ниши.

При разкопки в северната част на САЩ, Уисконсин, Андрю Уендраф, палеонтолог от Отербейнския университет (САЩ), и неговите колеги откриват, че скорпионите и паяците са могли да колонизират сушата почти веднага след появата им на Земята.

Учените открили два отпечатъка на тела на неизвестен досега вид скорпиони. Анализът показал, че това са най-старите следи от съществуването на тези членестоноги на Земята. Възрастта им е била около 437 милиона години, което е с няколко милиона години повече от предишния рекордьор – скорпионът Palaeophonus glasonensis, чиито останки са намерени в Шотландия в края на XIX век.

Учените са нарекли находката си Parioscorpio venator, което на латински означава „прародител на скорпионите“ и „ловец“. По външния си вид той наподобявал повече на съвременните сухопътни скорпиони, отколкото на ракообразните и други примитивни морски членестоноги, които обитавали моретата на Земята през силурийския период.

Parioscorpio имал вретенообразно, сплескано тяло, тънка опашка с жило и отровни жлези, както и „модерна“ чревна и кръвоносна система. Освен това учените не са открили следи от хриле и други морски дихателни органи.

Според изследователите това не означава непременно, че този скорпион е живял на сушата. Най-вероятно той е водил полуводен начин на живот и е приличал повече на съвременните раци, далечни братовчеди на съвременните паякообразни, отколкото на ракообразни и други членестоноги жители на моретата от силурийския период. И това, и другото, според Вендраф и неговите колеги, показват, че скорпионите и паяците са започнали да колонизират земята много по-рано, отколкото се смяташе досега.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!