море,

Три мини са открити на територията на Черно море днес сутринта – първата, близо до шелфа на Игнеада, близо до българската морска граница с Турция, втората близо до нос Галата край Варна, а третата до нос Мидия.

Първата мина е открита във водите край градчето Инеада, на 15 км от Резово.

„На 28 март 2022 г. е открита мина близо до българската граница край бреговете на Игнеада и там бързо е изпратен екип за подводна защита. Мината е поставена под контрол и започна операция по неутрализирането ѝ“, се казва в разпространено изявление на военните.

„Въпросната мина беше обезопасена от екипите на SAS и беше предприета интервенция за нейното неутрализиране“, добави то.

Военноморските сили (ВМС) на България ще извършат разузнаване и обследване, след получен сигнал за забелязана мина в Черно море. Днес, 28 март, по данни на Морския спасителен координационен център – Варна, е получена информация от Турския спасителен център, че турски кораб „ТОМРИЗ-А“ е подал сигнал за забелязана мина около 06.00 часа (българско време), на около 37 морски мили изток – югоизток от нос Галата, съобщиха от МО. Военноморските сили ще обследват района с вертолет, като при необходимост ще бъде изпратен кораб със специална група за последващо унищожаване на мината.

Морска мина беше открита от рибар на около 70 километра от нос Мидия в Черно море. Кораб на румънските военноморски сили се отправи към мястото, за да проучи ситуацията, съобщи Romania Journal. Миночистачът „Вицеадмирал Константин Белеску“, с група водолази за разминиране на борда изпълняват мисия за проучване и намеса в морски район, разположен на разстояние около 39 морски мили (70-72 км), край бреговете на Черно море, срещу нос Мидия, където е съобщено за дрейфуваща морска мина, съобщиха от Министерството на националната отбрана на Румъния.

Мината е била забелязана тази сутрин от румънския риболовен кораб „Olimpus 1“, чийто командир е информирал румънските власти по официалните канали около 08:10 часа.

Припомняме, че на 26 март агенция „Доган” съобщи, че обект, приличащ на мина, е открит от рибари в Босфора. По-късно Министерството на отбраната на Турция потвърди, че обектът е стара мина, който е неутрализиран успешно. Министърът на отбраната Хулуси Акар информира, че е обсъдил ситуацията с представители на Русия и Украйна. Той отбеляза, че след инцидента в региона са започнали да дежурят миночистачи на Военноморския флот на Турция, координацията между Анкара, Москва и Киев по този въпрос продължава.

На 19 март Центърът за връзки с обществеността на Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия съобщи, че поставените от украинските военноморски сили на подходите към пристанищата в Черно море може да започнат да се придвижват към Босфора заради скъсани въжета.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук