Челюстите на древна европейска маймуна могат да говорят много за произхода на нашите предци. Нов анализ на тези вкаменелости подкрепя противоречива идея: маймуните, които са довели до създаването на хора, са се развили в Югоизточна Европа вместо в Африка, съобщава „Ню сайънтист“.

Чрез ДНК-анализ е установено, че човекът и шимпанзето имат общ предшественик, но дебатът е кога и къде е станало разделянето.

Хоминидите са група от примати, които включват съвременни хора, изчезнали хора като неандерталци и денисовяни, както и нашите непосредствени предци, включително австралопитеките, като известната Люси.

Понастоящем повечето експерти смятат, че човешката ни линия се разделя от маймуните преди около седем милиона години в Централна Африка, където хоминидите са останали през следващите пет милиона години, преди да се разселят още по-далече.

Но в България и Гърция през 2017 година са анализирани две вкаменелости на маймуноподобни създания, които имат подобни на човешки зъби, датиращи отпреди 7.2 милиона години. Този вид бе наречен грекопитек /“гръцка маймуна“/. Гръцката находка е долна челюст от това същество, открита през 1944 г., а в България през 2012 г. беше намерен горен предкътник.

Изследванията показаха, а сега се потвърждава отново, че това е същество, което не е маймуна, а хоминид. Възрастта на находките показва, че те са с около 200 000 години по-стари от най-старите африкански находки.  Това даде на учените основания да предположат, че отделянето на линията на хората от маймуните е станало в района на Средиземноморието, а не в Африка.

Тази позиция има и много противници, които се обосновават с голямото изобилие на находки от африканския континент. Никоя от тях обаче не е толкова стара, колкото двете от Балканския полуостров.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!