мигранти

Постепенно бежанските центрове в България започват да изпълват своя капацитет. Имаме готовност за включване в действие на други такива центрове за настаняване на мигранти. Това каза служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

„Нямаме никакви илюзии – ще се увеличава броят на мигрантите. И тук ще положим необходимите усилия. За да предпазим страната от мигрантския натиск в необходимата степен, да сведем до минимум преминаването на нашата граница“, каза Рашков.

Той поясни, че такива центрове ще бъдат разкривани в югоизточната част на страната, в района на Елхово. По думите му по този начин мигрантите ще бъдат настанявани по-близо до границата, след като я преминат.

Рашков каза още, че във всички европейски страни се отчита мигрантският натиск.  Отдава се голямо значение на тези групи, които приближават към европейската част. Той поясни, че става дума за афганистанци, които наближават Турция. Очск=щшква се, че те ще направят опит да проникнат на територията на България.

„Проблемът се усложнява. Това изисква от нас подготовка, изисква вземането на адекватни мерки. Нямаме никакво основание да се успокояваме, защото обстоятелствата налагат да се вземат и други мерки. В момента ние отделяме полицейски сили, включително и от „Жандармерията“, за да може да контролираме не само да не се пресича границата, а ако мигранти са успели да пресекат българската граница да бъдат открити във вътрешността на страната, за да се вземат съответните мерки“, заяви силовият министър.

От думите му стана ясно, че при необходимост ще бъдат командировани и допълнителни полицейски сили по границата ни с Турция и с Гърция и уточни, че от Турция мигрантите могат да преминат през гръцката територия или да се отправят към България.

Рашков: Всеки ден има групи от мигранти, както и каналджии, които ги превеждат през границата

„Води се битка с тези хора, защото мигрантите не могат сами да се ориентират на територията на нашата страна, някой трябва да ги насочва. МВР полага усилия в тази насока и взема включително наказателни мерки по отношение на българските граждани, които се занимават с тази незаконна дейност“, коментира той.

Румен Радев ще посети лично ГКПП „Капитан Андреево“ и Елхово

Държавният глава ще посети Тристранния съвместен контактен център за полицейско и митническо сътрудничество, ситуиран на ГКПП „Капитан Андреево“, след което ще се запознае на място с предприетите мерки за охрана на границата и справяне със засиления миграционен натиск.

Още в понеделник пък Рашков ще запознае президента Румен Радев с цялата информация, тъй като тогава ще бъде свикано заседание на Консултативния съвет за национална сигурност.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!