сгради

Регионалният министър Виолета Комитова е подписала промени в Наредба 5, с които отпада изискването за технически паспорти за частните сгради, построени преди 2006 г. Такива ще се изискват само за обществени сгради и за такива, при които има конструктивни изменения. 

С промените ще бъдат спестени между 300 и 500 лв. на всяко домакинство или семеен бизнес, или общо около 3 млрд. лв. на българските граждани и бизнес.

След встъпването си в длъжност служебният министър Виолета Комитова каза, че графиците за паспортизация са безумие и изготвянето на техническо досие за по-старите сгради трябва да е задължително само, когато се направи реконструкция или по-сериозен ремонт.

Припомняме, че срокът за издаване на документите до момента бе удължаван четири пъти, като последният бе до края на 2021 г. Преди парламентарните избори на 4 април зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков призова то да се отложи за след края на на 2022 година. Тогава той обясни, че техническите паспорти са нужни, за да осигурят професионална експертна информация, която да подпомогне гражданите при планиране на управлението и поддържането на техните жилищни сгради.

От 2007 г. новите строежи задължително се предават с паспорт, в който е включена информация за основните им характеристики – конструкция, енергийна ефективност и т.н.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук