На снимката: Първите дипломати на САЩ и Русия, съответно Рекс Тилърсън ( в ляво) и Сергей Лавров по време на обща пресконференция в Москва, 12 април 2017-та.

Тилърсън и Лавров изглеждаха видимо неудовлетворени по време на пресконферецията след двустранните разговори в сряда, а от острите реплики, които отправиха един към друг пред журналистите, може да се съди за напрегнатия характер на преговорите. Но информацията, която излезе за тях не беше оскъдна.

По време на първото си посещение в Москва, откакто заема поста на държавен секрерар на Съединените щати, Рекс Тилърсън, заяви че сирийският перзидент Башар Асад трябва да се откаже от управлението. Позицията му напълно противоречи на исканията на Москва.

Считаме, че оттеглянето на Асад трябва да стане по план, подредено, така че интересите на избирателите, които той представлява, да бе бъдат засегнати по време на преговорите за политическо решение. Как точно да стане това – ще решим в хода на мирния процес. Това неминуемо ще забави хода на преговорите. Но по наше мнение, Асад или на членове на семейството му, не трябва да участват в управлението на Сирия, в края на мирния процес, заяви Тилърсън пред репортерите.

Той допълни, че САЩ разполагат с неопровержими доказателства, че последната химическа атака в сирийскийската провинция Идлиб е планирана, ръководена и извършена от режима на Асад:

От гледна точна на САЩ, на базата на фактите, с които разполагаме, считаме, че обсъжданата химическа атака в Сирия е планирана, ръководена и изпълнена от режима. Нямаме съмнения за това. Това е последната употреба от серия подобни, извършени от режима на Асад.

Вашингтон няма конкретна информация, която да сочи, че руските части са участвали в химическата атака, коментира още Тилърсън.

Според Лавров Русия не залага надежди на Асад или на друга конкретна личност в Сирия, а счита че политическият процес трябва да се развие от само себе си.

На повърхността излязоха и противоречията за американската въздушна атака в Сирия. Позицията на Вашингтон е, че ракетните удари са целели да накажат сирийското правителство, което атакува своите граждани с нервопаралитичена газ и  в резултат – десетки загинаха.

Русия твърди, че американските удари са в разрез с международното право и че трябва да се изчакат заключенията от международното разследване какво точно се е случило и кой носи отговорност.

От друга страна,  Москва наложи вето в четвъртък в Съвета за сигурност на ООН на резолюцията за Сирия, в която се призоваваше разследване на инцидента с употреба на химическо оръжие, като се задължаваше Башар Асад да окаже съдействие за разследването. Китай се въздържа, само Боливия подкрепи Москва. Мотивите за ветото според руската страна са, че  разследването трябва да мине през специализираната организация на ООН, а не под егидата на Съвета за сигурност.

След пресконференцията на Тилърсън и Лавров стана още ясно, че предстои създаване на съвместна работна група за разглеждане на проблемите и че възстановяване на преговорите по ограничаване на въоръженията е възможно. „Червеният“ телефон за Сирия за избягване на инциденти  във въздуха отново може да заработи. Засега обаче, няма конкретни срокове за изпълнението на тези намерения.

Не стана ясно и какъв е бил предметът на срещата на американския държавен секретар с руския президент. Явно разговорите са били откровени, но без някакъв осезаем резултат.

По неофициална информация САЩ са предложили вдигане на санкциите срещу значими руски отстъпки в Сирия (вкл. и по въпроса за Башар Асад), както и по отношение на отцепилите се райони в Украйна.

Въпреки че евентуалното вдигане на санкциите е важно за Москва, двете световни суперсили не са сближили позиците си, за което се съди и по косвени белези като острия тон на руските и американски дипломати в ООН,  по изтикването на най-важното политическо събитие на по-задно място в руските медии, както и по обявеното предстоящо посещение на Путин в Китай в средата на май.

На този фон Пентагонът обяви, че няма да предоставя ежедневната публична информация за контактите покрай Сирия с руските военни лица. И правилно – надали е необходимо в това горещо време медиите допълнително да вдигат температурата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук