Светият синод да действа „много по-остро“ срещу приемането на Истанбулската конвенция, да наложи забрана на премиера Бойко Борисов и министрите да посещават храмовете на Българската православна църква, ако не оттеглят документа за ратификация. Депутатите, всички онези, които подкрепят конвенцията, „веднага да бъдат отлъчени от църквата“. Това обяви архимандрит Дионисий пред Нова телевизия. Дионисий оглавява отдел „Богослужебен“ в Светия синод.

Отецът нарече „сган“ последователите на неолиберализма зад Истанбулската конвенция и нейното приемане, осъди „протерстърския дух“, който бил против „всичко здравомислещо“, произнесе се и за Ангела Меркел и християндемократическите ценности на Германия и европейския свят „който се окавал отговорен и за проблеми при… погребенията“.

В България има протестърски дух, в който винаги трява да има настроение спрямо всичко, което е здравомислещо. Ние живеем в постнеолиберален свят и има една такава либерална плеяда, направо сган, която ни блъска към всякакви подобни глупости. Тази постнеолиберална плеяда, няма да я нарека така, а ще я нарега сган, защото знам тя какво причинява според мен и всеки един здравомислещ християнин, разясни архимандритът.

Архимандрит Дионисий обори и факта, че повечето държави в ЕС са подписали и вече ратифицирали конвенцията, а обединена Европа почива на християндемократически ценности:

Защо ще казваме, че има християндемократически ценности, при положение, че една християндемократическа Германия все още държи един канцлер, който е в служебен статус и твърде сериозно трябва да помислим трябва ли да приемаме всичко, което идва от този свят, защото той е притиснат между няколко континента – Азия, Африка и Америка, и вече няма къде другаде да се капсулира, освен в собствените си институции на неолиберализма и неговите постлиберални изрождения, каза той.

И още :

Целият замисъл на тази конвенция е тези държави, които сме присъединени, за да сме пазар на западния свят – имам предвид Западноевропейския свят – за да можем да получаваме храни с прекрасни консерванти, така че да се налага и на гробищните власти да разсъждават върху това не е ли необходимо да се удължи периодът, когато трябва втори човек да бъде положен в един и същи гроб, защото не можем и да се разлагаме – до такава степен са стигнали нещата, но ние всичко от този свят ще приемем само защото тук в правителството има схващане, че който плаща и поръчва музиката, всички ще танцуват според него, коментира духовникът.

На въпрос какво трябва да предприеме Светия синод, ако все пак конвенцията бъде приета, последва отговор:

Ако БПЦ получава пари за храмове от един министър-председател, който в храм, в Свети Стефан в Истанбул, подарява евангелие, как същият този човек може после да влезе в храм, след като една такава истанбулска работа ще приеме, а в самия Истанбул тя е крайно неприемлива….Очаквам Светият синод да действа наистина по-остро.

Първо Министерският съвет трябва да бъде в една забрана да посещава храмовете на Българската православна църква, ако не си изтегли предложението за ратификация. Премиерътт, министри… А пък има две дами, които не знам защо са толкова активни, особено за г-жа Цачева съм учуден, защото винаги съм я възприемал като един консервативен тип. И г-жа Захариева.

Що се отнася до народното представителство – тези, които си позволят да гласуват това нещо, би следвало веднага да бъдат отлъчени от църквата, бе още по-категоричен на финала архимандритът.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!