протест срещу конвенцията
Протестиращи срещу Истанбулската конвенция

България е заявила категоричната си позиция срещу Истанбулската конвенция на днешния Съвет „Общи въпроси“ в Брюксел, съобщиха от външно министерство.

В рамките на заседанието на Съвет „Общи въпроси“ на 21 февруари 2023 г., Съветът взе решение с квалифицирано мнозинство да поиска одобрението на Европейския парламент по двата проекта на Решения на Съвета за присъединяване, от името на ЕС, към Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие (т.нар. „Истанбулска конвенция“).

Като причина за позицията си Външно министерство изтъква решение на Конституционният съд на България, прието през 2018 година. В него се посочва, че „Истанбулската конвенция“ застъпва правни концепции, свързани с понятието „пол“ (gender), които са несъвместими с основни принципи на Конституцията на Република България.

Същевременно страната ни е подчертала, че остава силно ангажирана в борбата срещу домашното насилие. Но как?

Системно проблемът с насилието над жени в България става все по-тежък. И противно на заявките за ангажираност в борбата срещу домашното насилие, страната ни остава единствената на Балканите, която не е приела Истанбулската конвенция.

Освен това, данните сочат, че 91% от убийствата на жени в България са извършени от настоящ или бивш партньор, близък роднина или познат мъж. По информация на Феминистки мобилизации, само за първите пет месеца на миналата година жертвите на домашно насилие в България са четири пъти повече отколкото за цялата 2021 г.  За съжаление няма институция у нас, която да може да даде точни данни за броя жени, пострадали от някакъв тип насилие. Могат да бъдат дадени данни само за подадените жалби.

Докато определени партии гонят призрака на джендъра, който е почти невидим, управляващите явно не забелязват (или се правят че не забелязват) насилието, което е почти ежедневие по нашите ширини. Днешното решение буди дълбоко безпокойство и показва липса на воля нещо да се промени.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук