Електронната идентификация за българските документи за самоличност се отлага до 2020г. Това решиха депутатите по време на заседанието на парламента днес.

БСП обаче не подкрепи предложението на МС да се отложи електронната идентификация и настоя да се обясни защо това се налага.

Според ГЕРБ, срокът не може да се спази заради течащите обществени поръчки.

Бившият вътрешен министър Валентин Радев поясни:

„Аз пледирам да се спазват правилата. Ние това сме направили. Спазваме Закона за обществените поръчки. Ще го направим бавно и полека. Никой не го е направил досега, ние посягаме и ще го направим електронното управление, но трябва да го направим внимателно. Но, понеже става въпрос за много пари и понеже не може да се спази очевидно срокът – как така да остане без срок? На 1 януари да дойдат да ни обясняват: „Да, ама то не влиза“. Ами не влиза, ние сме взели решение и сме го взели по правилния начин. Единственото, с което се съгласявам, че е можело да бъде на друго място“.

От своя страна Георги Свиленски от БСП каза, че ГЕРБ залагат промени в последния момент.

„Колко закона променихме последните 2 седмици, да им отлагаме срокове? Кой отвън тази сграда ще ви повярва, че 2020 г. ще тръгне електронното управление? Ми, не слагайте срокове! Кажете, когато приключи поръчката, ще направиме срок. За какво слагаме някакви срокове и винаги от 20-и декември започваме да ги променяме. Колко закона променихме, даваме ли си сметка? Колко неща отложихме?”, попита Свиленски.

Заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов поясни, че и сега има закони за електронната идентичност като електронният подпис и др.

МВР се отнася отговорно към всичко това. С промените в Закона за български лични документи, който парламентът прие днес, не се отлага въвеждането на електронната идентификация, а на новата система за издаване на българските лични документи, обясни Ципов.

По думите му новите паспорти ще може да важат 10 години.

„И последният нов документ, който предвиждаме да издаваме, е временна лична карта на лица, на които им е наложена мярка за процесуална принуда „забрана за напускане пределите на страната“. Това се прави с цел да се намалят случаите за отклоняване от правосъдие. Очакванията са да бъде без електронен носител, и да се отличава от другата, за да може при граничен контрол лесно да установява, че лицето е с такава наложена мярка“.

Беше приет облекчен механизъм за уреждане на пребиваването на чуждестранните военнослужещи от НАТО, цивилния компонент и техните зависими лица, работещи в структури на Алианса на територията на България.

Депутатите промениха Закона за българските лични документи, с който се въвежда нов документ – „карта на служител в структурата на НАТО и на зависимо лице“.

Към настоящия момент съществува практическа невъзможност за издаване на такъв документ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук