Брекзит, глоби

В навечерието на гласуването в британския парламент на плана на премиера Тереза Мей в. „Дейли Телеграф“ съобщи, че Брюксел разработва различни наказания за Великобритания като компенсация за съгласяването с отсрочването на Брекзит. Според изданието членове на ЕС ще настояват, че за отлагането на Брекзит ще трябва отделно да се плати. Става дума както за юридически, така и за финансови компенсации, които ще се добавят към вече планираното „плащане на разходите по развода“ в размер на 39 млрд. паунда.

Неназован европейски дипломат казал пред „Дейли Телеграф“, че членове на Евросъюза все по-негативно възприемат отлагането на Брекзит, поради което ако на Лондон бъдат дадени повече от няколко седмици, то Евросъюзът ще поиска съответното финансово изражение на добрата си воля. Според източници на вестника Великобритания ще трябва да заплаща по 13,5 млрд. паунда за всяка година отлагане на „развода“.

Дори и за тримесечно разсрочване на раздялата сметката пак ще се измерва с милиарди.

„Ние проведохме разговори през уикенда и преговорите сега са между правителството и парламента в Лондон“, каза главният преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние в централата на ЕС в Брюксел преди обсъждането по повод излизането на Великобритания от блока с пратениците от останалите 27 държави.

Това прехвърля топката отново в полето на британския парламент и на правителството. Несъгласието относно начина за излизане от ЕС може да доведе до различни сценарии, включително провал на Брекзит.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!