След 8-часово заседание, Апелативният специализиран съд отложи за 20 март пледоариите на втора инстанция по делото „Иванчева“. Дотук се стига, след като днес бяха представени поискани, но неприети нови доказателствени искания. Не беше уважен отвод на докладчика по делото Мариета Неделчева заради издадено разрешение бившият зам.-кмет на район „Младост“ Биляна Петрова да бъде подслушвана.

Искането за отвод е неоснователно, защото в цитираното разрешение за СРС съдия Неделчева не е взела становище за вината или достоверността на доказателствените източници, изчете Георги Ушев. В тази процедура се изисква да са налице някакви данни, на базата на които да се предположи извършване на престъпление, като подобна преценка може да се извършва и във връзка с мерките за неотклонение, което обаче не правело съда предубеден и пристрастен, са мотивите за отказа.

Преди началото на днешното заседание на въпрос какви са очакванията им, бившият кмет на района Десислава Иванчева каза, че съдът е предубеден, а делото срещу тях е политическа поръчка. Петрова припомни, че в момента се решава дали да бъде дисциплинарно наказан председателят на Апелативния спецсъд Георги Ушев за това, че е упражнявал натиск на съдията от Специализирания наказателен съд Иво Хинов.

Петрова обяви още, че важни документи, които ги оправдават, са изчезнали от кориците на делото, както и че има разминавания между показанията, дадени от бизнесмена Александър Ваклин и показанията в делото.

Бившата кметица на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева, бившата ѝ заместничка Биляна Петрова и предшественика на Иванчева Петко Дюлгеров бяха осъдените за поискан, но неполучен подкуп. Тримата бяха осъдени на първа инстанция, като Иванчева получи 20 години затвор, Биляна Петрова – 15 години лишаване на свобода, а Петко Дюлгеров като посредник – 12 години затвор.

Очаквайте мотивите на съда.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук