Майк Помпео
на снимката: Държавният секретар на САЩ Майк Помпео

Съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов е лицето, уличено в корупция, за когото САЩ налага забрана за влизане в страната. Именно той е съдията, който в края на миналата година разреши на обвинения в шпионаж Николай Малинов да пътува до Русия, за да получи награда от президента Путин, при положение, че има забрана за напускането на България.

„Днес аз публично оповестявам името на съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов за участието му в сериозна корупция. В качеството си на длъжностно лице Миталов е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България. Освен Миталов аз оповестявам имената на неговата съпруга Корнелия Стойкова-Миталова и на неговата дъщеря Гергана Миталова“ – се казва в изявление на държавния секретар Майкъл Помпео, съобщиха от американското посолство в София

От посолството на САЩ у нас уточняват, че това огласяване се прави по силата на Раздел 7031(c) от Закона за бюджетни разходи, чуждестранни операции и свързани програми на Държавния департамент за 2020 г. (Div. G, P.L. 116-94). По силата на Раздел 7031(c) след като държавният секретар оповести имената на чуждестранни длъжностни лица за тяхното участие, директно или индиректно, в сериозна корупция, тези лица и техните преки роднини не отговарят на условията за влизане в Съединените щати.

Преди ден посланик Херо Мустафа обяви, че САЩ имат намерение да предприемат „мерки със зъби, в борбата с корупцията“.

Това е първото такова огласяване в България и то потвърждава ангажимента на САЩ в борбата срещу корупцията в България и в глобален мащаб. Съединените щати продължават да подкрепят народа на България в борбата му срещу корупцията. Държавният департамент ще използва тези правомощия за насърчаване търсенето на отговорност по отношение на корумпирани лица в региона и в глобален мащаб, заявиха още от посолството.

Кой е Антон Миталов?

На 4 март 1991 г. старши лейтенант Андон Миталов встъпва в редовете на Прокуратурата на Въоръжените сили. Назначен е за военен следовател в Софийската военна окръжна прокуратура. Само след 3 години и 3 месеца на тази длъжност Миталов вече е преназначен за военен прокурор. Достига до звание майор, когато изненадващо на 29 юли 1999 г. подава оставка. Официално тя е мотивирана със здравословни причини, съобщава „24 часа“.

На 15 септември 1999 г. ВСС освобождава Андон Миталов “по собствено желание”, считано от 29 септември – както самият той е пожелал. Майорът сдава длъжността, преминава в запаса и се отдава на адвокатска кариера.

11 години по-късно Андон Миталов предприема изненадващ ход, показа проверка на “24 часа” в системата на Върховния административен съд. Майорът от запаса и действащ адвокат подава жалба с искане решението за освобождаването му като прокурор да бъде прогласено за нищожно, защото оставката е внесена във ВСС от “некомпетентен орган”. И един още по-странен аргумент – защото молбата за оставка не е подписана от него самия.

Жалбата е отхвърлена. Съдът приема, че е предявена редовна молба за оставка и че внеслият я във ВСС главен прокурор не просто е имал право на това, а е бил длъжен да го стори. Бившият майор обаче държи на своето и прави последен опит за завръщане във военната прокуратура, който обаче също е неуспешен. Петчленен състав на Върховния административен съд потвърждава постановеното решение и така слага точка на спора, повдигнат от Миталов.

Юристът обаче не се отказва от желанието си отново да е част от съдебната система. Изчаква до 2013 г., когато се провежда конкурс за първоначално назначаване на съдии за новосъздадения Специализиран наказателен съд. Писменият изпит се провежда на 15 юли, а тримата проверяващи оценяват работата на адвокат Миталов съответно с 4,50, 5,00 и 4,75. На 27 юли оценките на петимата членове на конкурсната комисия на устен изпит са 4,50, 3,50, 3,75, 4,00 и пак 4,00, с крайна оценка 3,95.

ВСС първоночолно отказва назначение на Миталов в Специализирания съд. Миталов отново се обръща към Върховния административен съд. Този път печели делото. Тричленен състав с председател Александър Еленков отменя решението на ВСС и така майорът от запаса Андон Миталов става съдия през 2014-а.

Той се прочу, като пусна обвиняемият за шпионаж Николай Малинов да замине за Русия при намираща се в сила забрана за напускане на България.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!