Хиляди румънци се събраха снощи в центъра на румънската столица Букурещ на протест срещу указ на правителството, който застрашава независимостта на съдебната власт и отслабва борбата срещу корупцията.

Румъния

Пред сградата на Министерския съвет се събраха над 7 000 души. Множеството скандираше: „Справедливост, а не корупция“, „Съдии, не се отказвайте“, „Срам“. Протести имаше и в други градове на Румъния, където участниците скандираха срещу управляващата коалиция.

Румъния

Миналата седмица румънският премиер Виорика Дънчила одобри указ, който ограничава пълномощията на главния прокурор, а в същото време се дават повече права на новосформиран орган. Европейската комисия и Държавния департамент предупредиха, че промените застрашават независимостта на съдебната власт.

Румъния

Новият указ е в допълнение към множеството противоречиви текстове, приети през последните две години от мнозинството на социалдемократите, които предприеха пълно преразглеждане на съдебната система, за да коригират „злоупотребите“ на магистратите. Според критиците, неговата цел, всъщност е да защити от прокуратурата лидерът на социалдемократите, Ливиу Драгня, който е обвинен в изборни измами и е разследван по две други процедури.

Румъния

Приетият указ оказа натиск и върху президента Клаус Йоханис да номинира Адина Флоря за главен прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията на мястото на Лаура Кодруца Кьовеши, символ на борбата с корупцията за много румънци, отстранена през юли от изпълнителната власт.

Румъния

„Всичко, което Социалдемократическата партия върши, е посегателство срещу върховенството на закона, с ясната цел да се сложи ръка върху правосъдието…“, каза Йоханис, който през последните месеци се опита да блокира няколко противоречиви проекта, налагани от мнозинството и критикувани от Брюксел.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!