Проруската Партия на социалистите е получила подкрепата на 31,4% от гласоподавателите на парламентарните избори в Молдова, сочат резултатите от вота.

Опозиционният проевропейски блок ACUM изостава сериозно – получил е подкрепа от само 26,05%. На трето място се е наредила управляващата прозападна Демократична партия с 24,05%, сочат предварителните резултати след преброяването на 98,5% от подадените бюлетини.

Социалистическата партия е близка до президента Игор Додон.

Политически наблюдатели изразяват безпокойство от вероятността Молдова да изпадне в период на нестабилност след резултатите от вчерашния вот.

Притисната между Украйна и Румъния, страната се опитва да намери своето място под слънцето откакто придоби независимост през 1991 г. след краха на Съветския съюз. Докато голяма част от населението, наброяващо 3,5 млн. души, иска Кишинев да поддържа тесни връзки с Москва, други търсят възможност да се последва примера на Румъния – с която Молдова говори един и същ език и има дълга обща история – и да започне да гледа на запад към Евросъюза.

Гласуването се проведе по нова избирателна система, която разделя избора на 101-местния парламент на места, гласувани по партийни листи и по отделни избирателни райони.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!