бебешки храни

Неидентифициран мъж е сложил отрова в бебешка храна в най-големите вериги за храна и бебешки стоки в Германия, но заплахата е за цяла Европа. У нас от посочените от вестник „Билд” вериги са представени „Лидл”, Де Ем, както и „Билла” – част от групата на „Реве”.

Отровата е етиленгликол.Това е вид алкохол, който е много токсичен. Представлява прозрачна течност с леко сладникав вкус, мазна на пипане, без мирис. Етиленгликолът е основна съставка за производството при някои индустриални химични препарати, като антифриз например, както и при за производството на някои видове пластмаса и целофан.

Мъжът настоява да получи 10 млн. евро, за да спре. Той е изпратил заплашително писмо до полицията и Централата за защита на потребителите в Баден – Вюртемберг, както и до редица вериги за хранителни и бебешки стоки, които полицията отказа да назове официално.

Съобщението на изнудвача е получено още на 16 септември с твърдение, че отровата вече е в храната по складовете и в конкретен магазин във Фридрихсхафен. Отровени са поне 20 бебешки храни, твърди той.

Полицията незабавно е иззела всички бурканчета с бебешка храна от магазина и действително в пет от тях е открила силна смъртоносна отрова. Изнудвачът действа по точен план – той явно вече е вкарал в мрежата отровена храна, но тя все още не е в магазините и клиентите не са я купили. Ако не получи парите обаче, той ще продължи да поставя отрова в неназовани продукти, се твърди в полученото писмо.

Полицията в Баден – Вюртемберг има видеозапис на мъж, който слага бурканчета по рафтовете в магазина във Фридрихсхафен. Става дума за мъж на около 50 години, с очила, сложени вероятно като маскировка, сива шапка и черни обувки с бяла подметка. Полицията смята, че се държи силно подозрително и е твърде вероятно да е извършителят или поне негов съучастник.

Полицията предупреди клиентите да внимават при покупка на стоки за деца. Фабричните бурканчета са затворени, така че капачката е леко вдлъбната поради вакуума, а при отваряне издава звук. Манипулираните опаковки вероятно няма да отговарят на тези критерии.

Полицията призова всеки, който има подозрителни бурканчета у дома или попадне на такива в магазина, да се обади на ръководството му и на Германските власти призовават да няма паника, въпреки, че случаят е от изключителна сериозност.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук