Виваком

Кабинетът на Борисов вече спокойно може да подаде оставка, успяха да осъществят вероятно последната кражба в управлението. Това обяви пред медиите адвокат Николай Хаджигенов, станал известен като част от т.нар. „отровно трио”.

Поводът е сделката за „Виваком”, която днес стана ясно, че е финализирана.

По думите му Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество е лишила данъкоплатците от 1 млрд. лева.

„КПКОМПИ са вдигнали запора на акциите на „Виваком” по аферата КТБ. Кога е настъпило това съгласие и какви са условията“, запита адвокат Хаджигенов и каза, че това е станало тихомълком.

 

Проф. Велислав Минеков съобщи, че скоро се очаква от ГЕРБ да излязат с декларация по случая.

„При какви условия българската държава е вдигнала запорите и се е отказала от претенциите си? Какво е споразумението, сключено ли е и какви клаузи съдържа? Да не се окаже, че държавата е вдигнала собствените си запори не срещу, а над 500 млн. евро, а напрмиер срещу 50 млн. или дори 5 млн. евро“, загатна проф. Минеков.

Арман Бабикян уточни, че по правилник е достатъчно 48 депутати да заявят, че искат свикване на извънредно заседание, на което да установят дали България е ощетена с около 1 млрд.. Председателят на НС Цвета Караянчева е длъжна да свика извънредно заседание в рамките на 7 дни след внасянето на подписите, независимо от лятната ваканцията, в която излезе парламентът днес.

„Групите на БСП и ДПС, които твърдят, че са опозиция имат прекрасната възможност да направят това. Очевидно е кой направи поредната кражба и финализира сделката. Хубаво е всички да знаят истинската причина за упорството на Борисов да не подава оставка, да знаят причината за разходките му в провинцията и нежеланието му да чуе гласа на протеста“, коментира Бабикян.

Той съобщи още, че в момента администрацията трескаво подписва договори, осъществява сделки и всеки може сам да си даде сметка, защо се бърза толкова много.

По-рано днес в съобщение до медиите съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов също реагира на новината за финализиране на сделката за „Виваком“, като заяви, че е подал сигнал срещу антикорупционната комисия до Главния прокурор и Специализираната прокуратура. Председател на антикорупционната комисия е бившият главен прокурор Сотир Цацаров.

В сигнала Иванов се позовава на излязлата в електронни медии информация и настоява да бъдат разследвани действията на членове на комисията, заявили частичен отказ от иск и искане за вдигане на наложени обезпечителни мерки -запори върху акции на три дружества, едно от които е БТК, за която днес стана ясно, че има нов собственик.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук