След като тази седмица стана, че ГЕРБ и „Обединените патриоти“ изпитват затруднения при осигуряването на кворума, тъй като има много отсъстващи депутати, а БСП и ДПС бойкотират заседанията, управляващите намериха решение на проблема с кворума.

Изненадващо този следобед управляващите прокараха в Народното събрание промени в правилника, които позволяват на карантинира депутати да работят онлайн.

Чрез видеоконферентна връзка те ще могат да се регистрират за осигуряване на кворум, да участват в гласувания и дори да се изказват по време на дебатите. Единственото условие е предишния ден да са предупредили ръководството на парламента, че искат да участват в заседание, за да получат линк за достъп.

В сряда липса на кворум провали заседанието на парламента. От есента за осигуряването му не се регистрират депутатите от БСП и ДПС. След това в четвъртък управляващите дадоха повече права за изказвания от парламентарната трибуна на отцепниците от БСП, което според депутати от опозицията е купуване на кворум.

Днес управляващите успяха да съберат необходимите 121 души от последния опит и вкараха обсъждането на бюджетите на първо четене. БСП и ДПС обявиха, че в залата има и карантинирани депутати от управляващото мнозинство, дошли в нарушение на правилата, за да осигурят кворум.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!