българи Македония Владо Перев: Македонската нация е извънбрачното дете на Русия и Сърбия

България уведоми днес Европейската комисия, че не е в състояние да приеме предложената към момента преговорна рамка за Република Северна Македония и проекта на декларация към нея, тъй като тя не дава необходимите гаранции за изпълнение на поставените от страната ни условия, съобщи БГНЕС, като се позова на Министерството на външните работи.

Това е безпрецедентен акт на противопоставяне на България на политическите предпочитания на ЕК. Откакто страната е член на ЕС, не е имало толкова явно разминаване между Брюксел, който поощрява стъпките за интегриране на Македония, и София.

До кризата се стигна, защото Скопие предприе тактика да не допуска каквито и да било отстъпки спрямо България, надявайки се на натиска от Брюксел върху София. В същото време българските изисквания не са отразени и в проекта на преговорната рамка.

„Същевременно България благодари на Германското председателство на Съвета на ЕС и на комисаря по разширяването Оливър Вархей за конструктивния подход и всекидневната съвместна работа в търсене на решение, което все още не е изключено да бъде постигнато въпреки кратките срокове“, заявиха от МВнР.

„За България е неприемлив вариантът условията ни към Република Северна Македония да бъдат поставени в декларация на Съвета на ЕС, съпътстваща преговорната рамка. Декларацията на Съвета не е правно обвързващ инструмент и не дава търсените от България юридически гаранции. Такива гаранции бихме имали, ако нашите искания бяха отразени в текста на Преговорната рамка, за което и настояваме“, категорични са от българското външнополитическо ведомство.

При този развой въпреки усилията на германското ротационно председателство не се очертава пробив в ситуацията и България ще блокира пътя на Скопие към ЕС. Първата реакция на македонската страна е да подчертае, че с решението си България нарушава Договора за приятелство. Очаква се реакцията и от Брюксел.

Темата ще бъде обсъдена на европейско ниво в средата на месеца.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!