Европейският съюз определи 14 страни, чиито граждани  ще имат разрешение за влизане в общността от 1 юли.  Това са държави, които в момента се считат за безопасни. Сред тях не са САЩ, Бразилия и Китай, съобщава Би Би Си.

Според  дипломати Брюксел е готов да прибави и Китай ако правителството в Пекин предложи реципрочна сделка за пътуващите граждани от Европейския съюз.

Кои са безопасните страни?

В настоящия „безопасен“ списък, който вероятно ще бъде променян, са Алжир, Австралия, Канада, Грузия, Япония, Черна гора, Мароко, Нова Зеландия, Руанда, Сърбия, Южна Корея, Тайланд, Тунис и Уругвай.

Гражданският контрол в ЕС вече беше премахнат за гражданите на общността, пътуващи вътре в блока, напомня Би Би Си.

Правилата за гражданите на Великобритания са регламентирани в споразумението за Брекзит.  Според него жителите на Обединеното кралство все още се третират като граждани на ЕС и това ще е така  до края на преходния период за Brexit, който изтича  на 31 декември.

В момента Великобритания договаря „въздушни мостове“ с няколко държави-членки на ЕС, така че коронавирусът да не блокира напълно летните ваканции – най-натовареният сезон в Европа за туризъм, в който работят милиони хора, пише Би Би Си.

Разединение в общността заради списъка

Днес трябва официално да бъде обявен окончателния списък със страните, които се определят за безопасни и чиито граждани ще могат да влизат в общността.

По време на изготвянето му имаше разединение сред страни, като Испания – които от една страна искат ръст в туризма, но предпочитат и да запазят  безопасността на гражданите си, защото са били сериозно засегнати от Covid-19 – и други държави като  Гърция и Португалия, които зависят от туризма, но са по-малко засегнати от вируса.

„Може би на пръв поглед , че би било съвсем просто,  да се прецени кои страни извън ЕС могат да се считат за „безопасни“. Но се оказва, че това е мъчителен процес, който смесва политиката и икономиката от една страна и общественото здраве – от друга”, коментира Катя Адлер, редактор в Би Би Си.

 

Държави като Германия и Испания, които бяха сериозно засегнати от разпространението на заразата искат да играят на сигурно. Те настояха за по-къс списък със страни, които наистина имат ниски нива на зараза, добро здравно обслужване и надеждни здравни данни.

Но Гърция и Португалия имаха други идеи. Загрижени да засилят своите икономики след затварянето по време на извънредното положение те искаха възможно най-много страни да влязат в списъка.

Тогава дойде идеята на Франция,  която настоя за реципрочност. Ако държава, която не е членка на ЕС, възпрепятства полетите от страни от общността, аргументира се Париж, тя не трябва да се включва в списъка.

Очаква се списъкът да бъде преразглеждан на всеки две седмици, така че САЩ могат да бъдат добавени по-късно.

 Отваряне на границите със страните от Западните Балкани

По-рано този месец Европейската комисия също подчерта, че отварянето на границите с държави извън ЕС в Западните Балкани е приоритет от 1 юли.  Въпреки това Хърватия заяви миналата седмица, че остава в сила 14-дневната карантина за влизащите от Сърбия, Косово, Босна и Северна Македония заради увеличение на броя на случаите с коронавирус в тези държави.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!