САЩ, Швеция и Италия са трите държави, които са отговорили на запитването на Министерството на отбраната за доставка на нов тип изтребител. Днес в 12.00 ч. – предварително обявения срок – Министерството на отбраната получи отговори на запитването за предоставяне на предложения за доставка на нов тип боен самолет. Отговорили са три държави за четири типа бойни самолети.

Официалното отваряне на предложенията беше днес от 15.00 ч. в Министерството на отбраната в реда на тяхното получаване.

Първо бе отворено предложението на САЩ за нов F-18, второто предложение, отворено по реда на пристигане, отново от САЩ за нов F-16. Третото предложение е за нов самолет „Грипен“ от Швеция. Четвъртото предложение е за употребяван самолет „Юрофайтър“ от Италия.

„Надявам се, че днес е хубав ден за българската авиация – каза след отварянето на получените оферти зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов.

Той определи момента като исторически.

„Какво всъщност не сме получили? Не сме получили оферта от Израел за втора ръка F-16, не сме получили оферта от Португалия за втора ръка F-16 и не сме получили оферта на нов „Рафал“ или стар „Рафал“ от Франция. Останалите държави участват. Имаме участие фактически на четири типа самолета. При четири оферти мисля, че можем да бъдем доволни“, обясни Запрянов пред медиите.

Актуализиран проект за инвестиционен разход „Придобиване на нов тип боен самолет“ беше приет с решение на Народното събрание от 8 юни 2018 г. Той предвижда придобиването на 16 броя самолети на два етапа. Първият етап е придобиване на не по-малко от 8 броя. Финансова рамка за реализация на първия етап e 1,8 млрд. лева с ДДС.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук