Херсон- карта

Тази седмица Украйна обяви, че е започнала контраофанзива, целяща да си върне Херсон – единственият град, който Русия държи западно от река Днепър – което доведе до мъгла от несигурност относно напредъка на усилията и дали те ще бъдат успешни.

Олексий Арестович, ключов съветник на президента Володимир Зеленски, подчерта, че „няма да има бързи победи“, когато атаката в южната част на страната започна – въпрос, който беше отразен в петък на брифинг на западни официални лица.

Говорейки при условие за анонимност, служителите заявиха, че Украйна е „отблъснала“ руските защитници на „няколко места“, но настояха, че е твърде рано да се посочват превзетите села или разстоянията, които са били достигнати по време на боевете.

Предпазливостта може да е реалистична, но е и показателна. В никакъв случай не става дума за блицкриг или атака на широк фронт, а по-скоро за локални усилия да се нанесе удар по най-очевидната стратегическа уязвимост на руската фронтова линия и да се опита да покаже, че Украйна може да отблъсне руснаците на някои места преди настъпването на зимата.

Това е борба за способността на Киев да действа превантивно, както и за възвръщането на самия окупиран град.

„Фактът, че Украйна може да го предприеме, че е решила да го предприеме, както знаете, е много важен и показва степен на увереност, което е окуражаващо“, добави един от служителите, като на практика заяви, че всяко преминаване към настъпление от отбранителна позиция от страна на Киев трябва да се счита за важно, като се има предвид какво е издържал досега.

Украйна е ангажирана с няколкоседмична подготвителна дейност. Многократно са нанасяни удари по стратегически мостове към Херсон и по складове за боеприпаси и постове за съхранение в руския тил, източно от Днепър, в окупирания Херсон и дори в Крим, като са използвани смесица от снабдяваните от Запада HIMARS (ракетни установки) и ракетна артилерия М270, както и смели набези зад граница.

Въпреки това, макар че тези атрактивни атаки ще влошат руската логистика, те също така дадоха време за подкрепления. Числеността на войските на окупаторите на запад от огромната река се е увеличила от няколко хиляди на около 20 000 души, според последните западни оценки. С други думи, линиите за снабдяване все още не са прекъснати.

Срещу тях вероятно ще се изправят подобен брой украински войски – въпреки че конвенционалната мярка за военен успех е превъзходство от три към едно – всичко това отново подсказва, че напредъкът вероятно ще бъде труден. „Напредваме в някои райони, а в други ни бият“, каза ранен украински войник пред Wall Street Journal от болница тази седмица.

Матьо Булег, анализатор от „Чатъм хаус“, е съгласен, че е твърде рано да се прави оценка и дори че първоначалният напредък може да бъде подвеждащ. „Възможно е Украйна да успее да пробие руската отбрана и да се свърже по такъв начин, че да спечели – но ако не успее, рискът е, че се създава котел, в който украинските сили са хванати в капан, в който руснаците могат да проникнат и да се сринат.“

Независимо от това, основите би трябвало да са в полза на Украйна. Четири вече повредени моста са ключови за снабдяването на Херсон и макар че Русия е създала понтонни алтернативи, Украйна твърди, че може да ги удари. Една по-продължителна кампания от типа на обсадата може да е достатъчна, за да убеди нашествениците, че губят войници и ресурси, опитвайки се да се задържат, въпреки че Русия има много причини да не отстъпва.

Очевидно е какъв е залогът. Ако Русия успее да се задържи, Кремъл ще почувства, че е в силна позиция, за да затвърди всички придобивки, които е постигнал в Украйна чрез насилствената русификация и фалшивите референдуми. Кремъл също така ще почувства, че е накърнил политическата репутация на Киев в този процес. Москва иска Западът да почувства, че снабдяването на Украйна със съвременни оръжия не дава резултат, а населението на Украйна да се умори от бойните действия.

Въпреки това засега нито един от тези сценарии не изглежда вероятен, независимо от това какво ще се случи на бойното поле. Моралът на украинците – и желанието им да изгонят руснаците – остава висок. Доставките на оръжие от Запада продължават. Напредъкът в превземането на Херсон ще покаже, че може да има път към украинска военна победа през следващата година; ако това не се случи, войната ще се превърне в мрачен и продължителен процес.

Текстът е публикуван в The Guardian, заглавието и преводът са на ДЕБАТИ.БГ.

Още актуални анализи – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук