На снимката: Ованес Торосян

Младите актьори предпочитат да са бармани, вместо да играят глупости. Това каза режисьорът и актьор Ованес Торосян по време на репетициите на „Престъпление и наказание“ специално за ДЕБАТИ.БГ. По думите му причините за това са две. Едната е ниското заплащане.

„Животът е скъп, както всички знаем. Театралната заплата не достига за нормален живот. Младите хора имат своите нужди, макар че всичко е индивидуално, ако заплащането се повиши, ще има по-голям интерес. Сега повечето млади актьори работят като бармани и се опитват да изкарат допълнителни доходи с краткотрайни ангажименти“, каза той.

Втората причина е свободата. Творческите личности са свободни души. Те не могат да бъдат чиновници, обясни Торосян.

„Младите нямат усещането, че са роби на някаква система или на някой директор. Ако човек има избор да играе една роля, но да го прави с удоволствие и паралелно да работи като барман, за да си изкарва парите, то със сигурност ще избере това, от колкото да влезе в някоя трупа, да прави несвързотии и то за малко пари“.

Логично е да няма интерес към държавните театри, макар че има директори, които са адекватни и знаят какво правят на позицията, която заемат.

„Аз работя на щат в Плевенския театър и имам късмет, че попаднах на директор и не играем глупости. Това и причината да избера да съм част от трупата там“, обясни той.

Проблемът не е в изкуството, което прави независимият сектор, а в пазара.

„Огромният проблем в независимия театрален сектор е публиката. Тя няма досег до изкуството, което правим. Това е сериозен проблем. В София има повече от 14 театъра, а зрителите са около 10 000. Те няма как да покрият всички трупи. Ето тук се появява задачата, която си поставя театър „Реплика“, а именно да създаде нова публика“.

Представлението „Престъпление и наказание“, което репетират сега, е много подходящ проект за намиране на нова публика, защото ще е под формата на сериал. То няма как да бъде видяно от зрителя в конвенционална сцена.

Премиерата на осемчасовия театрален маратон по Достоевски  ще е на 19-ти септември от 15 часа в Национален студентски дом. Представлението ще продължи до 23 часа. Ще има почивки между отделните части, през които зрителите да могат да се сменят.

Цялото интервю с Ованес Торосян за ДЕБАТИ.БГ четете тук, за да разберете какво още каза творецът за изкуството в България и за предстоящата премиера на първия по рода си театрален сериал.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук