оборудване, химическо оръжие
ОЗХО заключи, че режимът на Асад е отговорен за химическите атаки от 2017 година

Организация за забрана на химическото оръжие (ОЗХО) потвърди използването на хлор „за направата на химическо оръжие“ при нападението през февруари срещу сирийския град Саракеб.

„В изследователската си мисия ОЗХО е установила, че хлорът е бил пуснат в действие в Саракеб“ на 4 февруари, се казва в изявление на организацията.

Изводите на екипа се основават на намирането на два цилиндъра, в които е установено наличието на хлор. Екологичните проби също отчетоха необичайно наличие на хлор в местната околна среда, заяви организацията, базирана в Хага. Не бе съобщено коя от страните, участващи в седемгодишната гражданска война в Сирия е отговорна за използването на газа.

Единадесет души са потърсили лечение за затруднение в дишането на 4 февруари. Мохамед Галеб Танари, лекар в провинция Идлиб, съобщи: „Всички случаи, които регистрирахме, са със симптоми, сочещи вдишване на токсичен хлорен газ – изтощение, затруднено дишане и кашлица“.

Екипът на ОЗХО е в очакване и на резултатите от изследователската мисия, свързана с атаката над сирийския град Дума на 7 април, след като медицинските екипи установиха, че смъртта на 40 души е причинена от хлор и зарин. Екипът се е заел с ексхумацията на телата, както и със събирането на над 100 екологични проби, които се анализират в различни лаборатории, определени от ОЗХО.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук