на снимката: Вицепремиерът Валери Симеонов

Вицепремиерът Валери Симеонов се срещна с представители на ПГ на „Воля” в Народното събрание.

След разговорите заместник министър-председателят каза, че е получил принципно съгласие за всички четири законопроекта.

„Атаките срещу Закона за хазарта са очаквани – особено когато идват от тези, които са пряко засегнати”, коментира  Валери Симеонов.

И добави:

„Съпротивата беше очаквана. Сигурен съм, че колегите от парламентарните групи в Народното събрание, които изразиха вече своята подкрепа, са я очаквали. Би трябвало да са я поставили предварително в разчетите и след като категорично казаха, че ще подкрепят Закона за хазарта, очаквам това да стане“, коментира вицепремиерът.

Относно съпротивата срещу новите текстове, с които се ограничава рекламата и продажбата на силно популярните у нас игри, Симеонов отбеляза:

„Това ми звучи като стадо акули, които призовават: „Не посягайте върху мечтите на малките рибки“. По този начин възпитаваме децата, а и българите като цяло, че не е нужно да се трудят и образоват, а ще печелят търкайки картончета. Подкрепям всяко предложение за увеличаване на данъка върху хазарта”, посочи още Симеонов.

Междувременно на сайта си Националната лотария публикува текст и видео, чрез които опровергават твърдения на вицепремиера и отправя призив за съпротива срещу проекта с национална подписка под надслов „Не посягайте на мечтите на хората“.

Валери Симеонов съобщи още, че за Закона за здравето от „Воля“ са дали принципно съгласие.

„Предстои да бъдат уточнени и прецизирани отделните текстове, като например за Закона за устройство на територията във връзка с преместваемите обекти и за контрола върху държавна територия. По Закона за хазарта принципно приемат както ограничаването на продажбата на места само, които са изрично лицензирани и по отношение на пряката и непряката реклама, също приемат, но вероятно ще имат някакви допълнения“, обясни вицепремиерът.

По думите му Законът за местни данъци и такси „за изсветляването на така наречените апартхотели, също получихме съгласие”.

„Там евентуално ще направят изчисление по отношение на процентите, които ние предлагаме като местен данък”, коментира Валери Симеонов.

Вицепремиерът предложи миналата седмица ограничаване на рекламата на различни хазартни игри срещна подкрепата и от ГЕРБ, и от БСП.

Симеонов се срещна по негова инициатива в парламента с Цветан Цветанов и с Корнелия Нинова, за да търси подкрепа за свои законопроекти.

Вицепремиерът Валери Симеонов предложи да бъдат ограничени продажбите и рекламата на хазартни игри. Срещу идеята му се обявиха десетки организации, сред които са Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук