Нова катастрофа с автобус на фирма „Юнион Ивкони“ уби 6 души, а над 20 бяха ранени. В края на октомври миналата година фирмата отново попадна под внимание заради друг подобен инцидент на АМ „Тракия“. Тогава нямаше жертви и сериозно пострадали за разлика от този път.

Главният секретар на МВР комисар Младен Маринов съобщи, че тежката катастрофа а АМ „Тракия“ е следствие от това, че лека кола е засякла автобуса, ударила го е странично и той се преобърнал в канавката. В момента се извършват процесуално-следствени действия. Работи се с двамата шофьори на превозните средства, които в момента дават своите версии за случилото се.

„И ние получаваме информация за засичане. Това трябва да се потвърди с автотехническата експертиза“, добави той.

Маринов не потвърди информацията за десет жертви. Той каза, че на място жертвите са шест. Тепърва ще се установява тяхната самоличност. Информацията за пострадалите търпи промени, каза Маринов. 22 души са настанени в три болници в София след тежката катастрофа.

Маринов уточни, че първият сигнал за инцидента на аутобана е подаден в 11.18 часа, а реакцията на всички служби е била много бърза.
„Незабавно са изпратени екипи. В рамките на 10 минути първите полицейски автомобили са били на място“, допълни Маринов.

На мястото на инцидента вече е имало шофьори на място, които спрели да помагат на пострадалите. Пожарната е била задействана 2 минути по-късно.

Министърът на транспорта Ивайло Московски също даде изявление по случая. По негови думи автобусът е бил нов, затова е невъзможно техническа неизправност да е причината за катастрофата. По данни на транспорния министър водачът не е карал с превишена скорост.

„Екипът, който е в офиса на компанията трябва да провери дали е изрядна цялата документация за извършването на целия курс на автобуса. За това дали има медицински преглед, технически преглед и графиците за работа дали са спазвани. Към момента е установено е, че има валиден пътен лист. Двамата водачи, които са били вписани, са Георги Георгиев и Веселин Георгиев. Водачът, който е управлявал автобуса е Веселин Георгиев. Водачът на автобуса има валидна карта за квалификация до 2019 г., валидно удостоверение за психическа годност до 2020 г. Водачът притежава всички необходими изисквания, за да може да се извършва тази професия“, добави Московски.

От своя страна министърът на регионалното развитие и благоустройството заяви, че пътната инфраструктура не е причината за тежкия инцидент.

Нанков подчерта, че веднага след подаването на сигнала Агенция „Пътна инфраструктура“ пътноподдържащата фирма са пристигнали на място и са започнали действия по осигуряване на достъп на екипите на „Бърза помощ“ до произшествието.

„Осигурихме максимално бърз достъп на линейките за извозване на пострадалите в инцидента“, увери регионалният министър и подчерта, че около 11.00 часа, заедно с пожарникари от ГДПБЗН е започнало и рязане на мантинелите.

Министър Наков коментира още, че ще бъдат положени всички усилия до 17.00 часа днес да бъде пуснато изцяло движението по автомагистралата, което до настоящия момент се осъществява в едната лента.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук