На снимката: австрийският вицеканцлер вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе

Австрия, която редовно отправя критики към България за корупция с участие на руски интереси, вчера отново бе разтърсена от корупционен скандал, и то на върха на властта. Историята за контактите на крайнодесния вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе с богата рускиня, която да подкрепи кампанията му срещу достъп до държавни поръчки, бе извадена наяве от германските издания „Шпигел“ и „Зюддойче цайтунг“, които публикуваха видеозаписи на уговорките на вицеканцлера.

Върховната прокуратура на Австрия започва проверка на сведенията за тайно финансиране на управляващата в коалиция Австрийска партия на свободата (АПС) /чийто лидер е Щрахе/ от чужбина в замяна на достъп до държавни договори, съобщи за в. „Курир“ генералният секретар на министерството по въпросите на конституцията Кристиан Пилначек.

„В момента има само части от видеозаписа, засега е невъзможно да се прецени контекстът“, каза Плиначек.

По думите му предстои да се изясни дали това е бил просто разговор или има конкретни данни за нарушаване на закона. Прокуратурата ще поиска пълната версия на видеозаписа от германските издания „Шпигел“ и „Зюддойче цайтунг“, които вчера публикуваха видеозаписа. Второто издание не иска да дава оригинала.

По-рано Сметната палата на Австрия поиска от АПС да изясни заявленията на нейния лидер във видеозаписа.

От записа, публикувана в сп. „Шпигел“ и в. „Зюддойче цайтунг“, става ясно, че през юли 2017 г. Щрахе и помощникът му Йоханис Гуденус са провели на остров Ибиса среща с жена, представена като богата рускиня, която изразила желание да инвестира голяма сума в Австрия, по-специално за купуването на влиятелното издание „Кронен цайтунг“. Щрахе бил предложил на тази жена тайна сделка и бил й обещал достъп до държавните договори в Австрия срещу помощ за парламентарните избори, проведени през октомври 2017 година. На тези избори АПС се класира трета и влезе в коалиционно правителство с консервативната Австрийска народна партия /АНП/ на премиера Себастиан Курц.

Самият Курц снощи свика извънредна среща на ръководството на АНП. Днес се очаква Курц да направи изявление по повод скандала.

Опозицията поиска оставката на Щрахе и предсрочни парламентарни избори.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук