Теодора Генчовска
На снимката: Теодора Генчовска

Тъкмо днес приключи скандала с БНБ и някой активира нов скандал, свързан със Северна Македония. Теодора Генчовска заяви на закрито заседание днес, че България води „две външни политики” по отношение на Северна Македония – тема, която има заряда да бутне цялото правителство.

От думите на министъра в кулоарите на Народното събрание стана ясно, че има различия между външно министерство и екипът на премиера, като се работи те да бъдат изчистени. Политическите въпроси с РСМ се обсъждат, там напредък няма. Има амбиции на екипите на Кирил Петков споровете с РСМ да се разрешат до приключването на френското председателство, но Петков не е заявявал нещо подобно, каза още Генчовска.

„За съжаление по политическите въпроси трудно може да се каже, че има прогрес. Аз ви казвам, какво чувам на официалните срещи. Не знаех, че има такова нещо, защото заседанието е закрито и всеки трябва да си носи отговорност. Не говорим за срокове. Има очевидно амбиции до края на френското председателство, но премиерът не е заявявал това нещо. Амбициите са на неговия екип. Работим активно, но има сериозни различия с външнополитическият екип на премиера на база националната позиция, която външно министерство спазва. Албания също е в пакета. Фокусираме се върху РСМ, но за нас е важно всички държавни от Западните Балкани да имат стабилност и европейска перспектива“, заяви тя.

Изказването идва малко след като предложеният от ИТМ за гуверньор на БНБ Любомир Каримански не беше подкрепен от коалиционните партньори и не беше избран за позицията.

Северна Македония е прекалено важна тема, за да се организират вътрешнокоалиционни мамби заяви сле изказването на Геночвска съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

„Рамковата позиция на България е инкорпорирана в декларация на парламента и може да бъде променяна само от него. Дали е имало някакви разговори, дали две амбициозни дами в две различни сгради не могат да си говорят или не, и решават да ескалират тази тема до парламента, дали някой няма причина да превърне това във вендета? Промяна на рамковата позиция може да има само след гласуване на парламента – всичко останало са различен вид спекулации и конспиративни теории“, заяви Иванов.

Известно е, че по въпроса има позиция на парламента. Ясно е, че най-малкият компромис, който искаме от Македония е да промени конституцията си, като включи българското малцинство в нея, където така или иначе вече има включени няколко националности. Но македонците не желаят да направят дори и този най-безобиден и малък компромис. Така вместо като кандидат член Северна Македония да е проактивната страна, в момента България е поставена в тази позиция. Това, от своя страна, постоянно се използва за преследване на политически цели, както най-вероятно е и в тази ситуация.

Поради това Христо Иванов, заяви, че или трябва конструкцията на коалицията да се сглоби по-добре, или това ще изяде главата на този кабинет.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук