Студът съсипа овошките

За поредна година ще ядем скъпи родни плодове заради мартенските студове. Ниските температури в нощта на 29-и срещу 30 март нанесоха поражения върху рано цъфтящите овощните насаждения от праскови, кайсии, череши и сливи. Това съобщи председателят на Сдружението „Българска праскова“ в Сливен Коста Петров.

По думите му температурите са достигнали до минус 7 градуса в региона и това ще доведе до 100 процента пропаднали площи при ранните сортове, късните сортове са с до 50% повредени плодници.

Мраз е сковал градините и по поречието на река Тунджа, но и по високите части. Студената въздушна маса е паднала върху цялата област.

„Стопаните нямат застраховки, защото такива се правят от средата на април“, коментира Петров пред БТА.

Според него състоянието на прасковите и черешите е много лошо.

Един от собствениците на градина в сливенския квартал ДЗС се е опитал да предпази дърветата чрез т.нар. дъждуване, за да запази температурата откъм цвета, както е практиката в Италия, но не е успял.

„Стопаните палиха бали слама, за да вдигнат температурите в овощните градини, но това помага, когато е паднала слана“, обяснява Димитър Андреев, кмет на село Гавраилово, където се провежда ежегодният празник „Златна праскова“. Той също има прасковена градина.

Подобно застудяване на времето и щети по овошките в региона имаше през 2018 година, когато по поречието на река Тунджа температурите паднаха до -17 градуса и при ранните сортове праскови имаше измръзване на близо 50 на сто от цветните пъпки.

В региона се отглеждат близо 70 на сто от прасковените насаждения в Югоизточна България. Според агростатистиката прасковите са около 16 хил. декара, около три хил. декара са насаждения със сливи и джанки, черешите са около осем хил. декара.

Още икономически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

2 КОМЕНТАРИ

  1. Russia,

    Писна ми от земеделските производители,
    Първо – земята която обработват, по-добре аз да я обработвам.
    Второ- писна ми тези господа да управляват скъпи автомобили и да плачат за
    Субсидии.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук