декември

Очаква се този декември да бъде най-студеният в Европа от седем години насам, тъй като високото атмосферно налягане близо до Исландия и Северозападна Русия изпраща арктически ветрове на юг, казва Тайлър Ройс от AccuWeather Inc, цитиран от Bloomberg.

Европа е добре снабдена с електричество тази зима, а газовите запаси са по-големи от средното ниво за това време на годината, но тези буфери може да бъдат тествани при евентуални продължителни застудявания.

Китай прогнозира, че ще има недостиг на газ тази зима, което може да означава конкуренция с Европа за доставки на втеченен природен газ, който вече се търгува на най-високите си цени от близо година.

„Има опасност от екстремни и дори опасни студове тази зима, в това число през декември. Със застудяването снегът ще започва от Източна Европа и ще се разпространи до Централна Европа, като вероятно ще достигне и до Великобритания,” казва Джо Д’Алео от WeatherBell Analytics LLC.

Студеното начало на декември вече е тук. В Германия температурите се очаква да паднат под нулата през уикенда, в сравнение със средна температура от 3.4 градуса по Целзий за последните 10 години, според данни на Weather Co.

В идните дни температурите в Чехия се очаква също да паднат под нулата през уикенда.

Най-студено през първата половина ще бъде в Норвегия и в Югоизточна Европа, преди по-топлото време да се завърне, прогнозират от MDA Information Systems Inc. Тази година е на път да завърши като една от най-топлите в историята, според Ребека Фулър, старши метеоролог в MDA.

По-мекото време може да предотврати скок в цените на енергийните продукти, докато по-високите от обикновеното нива на запаси от природен газ може да предотвратят недостига на горивото, до който се стигна миналата зима.

Спот цените на втечнения природен газ в Североизточна Азия нараснаха с 20 цента миналата седмица до 9.90 долара на BTU, изравнявайки най-високото ниво от януари 2015 г., сочи доклад на World Gas Intelligence.

„Смятам, че запасите могат да издържат на значителен период на застудяване през декември. Големият въпрос е дали те ще издържат на по-късен етап през зимата, ако цените на втеченения природен газ в Азия останат толкова високи,” казва Пиерлуиджи Фрисон, търговец на газ в Green Network U.K. Plc в Лондон.

Времето в Северна Европа може да се затопли в средата на месеца, но допълнителни застудявания, особено на юг, все още са възможни по-късно през декември, според Матю Добсън, старши метеоролог в MeteoGroup U.K. Ltd.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук