На снимката: зам.-председателят на КПКОНПИ Антон Славчев

Нови разкрития по „Апартаментгейт“ се отнасят до зам.-председателя на Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество ( КПКОНПИ) Антон Славчев, съобщи Би Ти Ви. Той, съвместно със свои близки, е купил тераса от над 200 квадрата за по-малко от 40 000 лева. Към нея той декларира и апартамент в столичния квартал „Хиподрума“ срещу 18 000 лева.

Сделките за апартамента и терасата, придобита заедно с негови близки, са през 2010 и 2011 г., когато Славчев работи в Държавната агенция по национална сигурност (ДАНС). В момента той вече оглавява антикорупционния орган и е натоварен с проверките на политиците, придобили евтини апартаменти от „Артекс“.

Славчев е заместник-шеф на антикорупционния орган, а в имуществената си декларация обявява вече като собствен същият апартамент от 63 квадрата, придобит обаче на същата цена, на която е купил само правото на строеж – 18 600 лева. Или по 151 евро за квадрат.

Адвокат Грета Ганева обяснява, че в декларацията на Славчев липсва информация.

„Стойността, която е посочена, е единствено за придобитото право на строеж, но не и за изграждането им и съществуването им. Когато имало степен на завършеност, лицето е следвало да декларира тази степен и съответната цена на завършеност. Липсва разликата – липсва икономическата стойност на обектите. Много е вероятно да се установи, че доходите на лицето съвпадат с цената, която е описана в нотариалния акт“, обясни Ганева.

Година след сделката за право на строеж Антон Славчев и негови близки купуват тераса с площ от 243 кв.м, чиято продажна цена е в размер на 39 486 лева. Цената е 5 пъти по-ниска от данъчната оценка в нотариалния акт. Данъчната оценка на продавания недвижим имот е в размер на 216 419 лева. Простата сметка показва, че терасата е излязла по 83 евро за квадрат.

Антон Славчев е назначен за заместник-шеф на антикорупционната комисия по предложение на председателя Пламен Георгиев през март 2018 г. Славчев има правомощия да проверява имотната сделка на своя ръководител, заради която той излезе в отпуск.

Заместник-шефът на антикорупционната комисия не пожела да отговори на въпросите на телевизията и на този етап отклонява поканата за интервю. Антон Славчев ще вземе участие в Консултативния съвет за национална сигурност, свикан от президента идния понеделник, след като държавният глава свали доверието си от председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев.

Георгиев излезе по спешност в отпуск, след като стана ясно, че терасата на покрива на апартамента му не е упомената в имотната му декларация, но я има в нотариалния акт. Той посочи, че терасата се намира на обща част на сгпрадата, но се оказа, че достъп до нея и луксозното й обзавеждане има само той.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!