индийският пилот
Индийският пилот Абхинандан Вартаман

Индия поиска освобождаване на своя пилот, арестуван след свалянето на самолета му на територията на Пакистан. Пакистанското министерство на информацията публикува кадри на пилота, който е с превръзка на очите и кръв по лицето. Делхи окачестви това като „вулгарно излагане на показ на ранен човек“.

Това се случва в момент на рязко покачване на остротата на конфронтацията между двете страни след сраженията на територията на Кашмир. Пакистанската армия твърди, че е свалила два индийски изтребителя, индийската призна за един и заяви, че е свалила на свой ред пакистански самолет. Въздушните боеве се разразиха след като индийците нанесоха удари по лагер на военна групировка на пакистанска територия в отговор на самоубийствена бомбена атака, убила 40 индийски войници.

Индийският пилот, идентифициран като командирът на ескадрила Абхинандан бе показан на кадри, на които, с превръзка на очите, иска вода. След това отговаря на серия въпроси, като на този за мисията му отговаря: „Не бива да ви казвам това“. Впоследствие министерството изтри видеото. Остана снимка на пилота в анфас. Пакистан твърди, че с него се отнасят добре.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!