индийският пилот
Плененият индийски пилот Абхинандан

Пакистан ще освободи заловения индийски пилот в петък, каза премиерът Имран Хан в обръщение към Ню Делхи, в светлината на напрегнато напрежение породи опасения за конфликт между ядрените съперници.

„Като мирен жест освобождаваме утре индийския пилот“, каза Хан, ден след като Абхинандан Вартаман беше свален в рядък въздушен конфликт между южноазиатските съседи по спорния регион Кашмир. Кипналият гняв поради неговото залавяне в Индия анализаторите окачествиха като потенциален коз за Исламабад.

Парламентаристите обясниха стъпката по освобождаването като първия знак за потенциално размразяване след опасната последователност от събития между двете страни.

Взаимното нахлуване във въздушните пространства на двете страни разтревожи световните сили, включително Китай и САЩ, които настояха за сдържаност.

Пакистан заяви, че е свалил два индийски изтребителя, а Индия потвърди, че е загубила самолет и заяви, че е свалила пакистански самолет.

„Не трябва дори да мислим за война, особено с оглед на смъртоносните оръжия, които имаме“, заяви Хан.

Той обаче предупреди, че неговият индийски колега Нарендра Моди не би трябвало да тълкува погрешно желанието му за деескалация като „слабост“.

„Индия трябва да знае, че ще бъдем принудени да отмъстим силно срещу всяко нейно действие в бъдеще“, каза той.

Битката в сряда и пленяването на пилота предизвикаха опасения в двете страни – свидетели на три войни и безброй смъртоносни схватки за Хималайския регион – от възможността за стартиране на цикъл на отмъщение и контраатаки, които биха могли да излязат извън контрол.

Пакистан затвори въздушното си пространство за неопределено време и армията заяви, че е в най-високо ниво на готовност по линията на контрол – фактическата граница, която разделя Кашмир. Властите затегнаха сигурността в цялата страна, а болниците са нащрек.

Докато гневът кипеше в Индия заради задържането на пилота от страна на Пакистан, премиерът Моди призова гражданите си в четвъртък да „се изправят като стена“ в лицето на враг, който „се стреми да дестабилизира Индия“.

Американският президент Доналд Тръмп изрази оптимизъм, че напрежението скоро ще бъде потушено.

Конфронтацията избухна след самоубийствена атака в индийския Кашмир, убила 14 индийски войници на 14 февруари. Ню Делхи обвини пакистанската група „Джаиш-е-Мохамед“ за нападението. Дванадесет дни по-късно индийски военни самолети атакуваха територията на Пакистан, като удариха военен тренировъчен лагер.

Исламабад отрече за жертви или щети, но ден по-късно нахлу в Линията за контрол, което предизвика конфликта, завършил със залавянето на Абхинандан.

Кашмир е разделен и оспорван от Индия и Пакистан от 1947 г. насам. Две от трите си войни двете страни са водили за този регион.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!