депутати

Централната избирателна комисия обяви окончателно разпределението на мандатите в 46-ия парламент „Има такъв народ“ (ИТН) получава 65 депутатски места, ГЕРБ-СДС – 63, БСП – 36, „Демократична България“ – 34, ДПС – 29, а „Изправи се! Мутри вън!“ – 13.

От Благоевград, където мандатите са общо 11, депутати ще са:

Георги Попов, Христо Гушков и Анита Коцелова от ИТН. Бившият транспортен министър Росен Желязков, Стефан Апостолов, който е син на кмета на Симитли Апостол Апостолов, и бившият областен управител Бисер Михайлов влизат от ГЕРБ-СДС. Народен представител от „БСП за България“ отново ще е хематологът проф. Георги Михайлов. От „Демократична България“ – бившият депутат и юрист Иван Димитров. От ДПС ще има двама народни представители – или двамата заместници Халил Летифов и Йордан Цонев (които могат да решат да са депутати от друг район), или следващите в листата – Елхан Кълков и Ибраим Зайденов. От „Изправи се! Мутри вън!“ депутат ще е Мая Манолова.

От Бургас, влизат 14 депутати:

Народни представители от „ИТН“ ще бъдат сценаристът Ивайло Вълчев, бившата състезателка по художествена гимнастика Християна Тодорова и досегашният депутат Златомира Карагеоргиева-Мострова. От ГЕРБ-СДС влизат Любен Дилов-син, бившият зам.-министър на енергетиката Жечо Станков, депутатът за кратко и експерт по европейски политики Деница Николова и досегашният депутат Галя Желязкова. Предишните народни представители от „БСП за България“ Петър Кънев и Тодор Бойчев печелят нови мандати. От „Демократична България“ депутати ще са IT експертът Ивайло Мирчев и досегашният народен представител Димитър Найденов. От ДПС – отново Севим Али и Ешереф Ешереф, а от „Изправи се! Мутри вън!“ – пак Живко Табаков.

Във Варна мандатите са 15:

От „ИТН“ депутати ще са сценаристът Филип Станев, хирургът д-р Ивайло Христов, предложеният за министър на туризма Ивайло Кожухаров, както и Александър Тодоров. От ГЕРБ-СДС в парламента влизат бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов, художественият ръководител на ансамбъл „Варна“ Юлиян Станев, бившият спортен министър Красен Кралев, бившият депутат Павел Христов, педиатърът Лидия Маринова, а ако бившите министри влязат от други места – и бившият депутат Славена Точева и Мартин Андонов. От „БСП за България“ депутати ще са отново местният лидер Борислав Гуцанов и Филчо Филев, който е бил кмет на Провадия. От „Демократична България“ в парламента отново влизат музикантът Стоян Михалев и юристът Стела Николова, от ДПС – пак Ерджан Ебатин, а от „Изправи се! Мутри вън“ – отново Татяна Дончева.

Велико Търново има 8 мандата:

В парламента от „ИТН“ влизат имунологът Андрей Чорбанов, адвокатът Момчил Иванов, досегашният депутат Христо Дочев и Силвия Николова, ако първият влезе от София. От ГЕРБ-СДС депутати ще са проф. Костадин Ангелов и председателят на общинския съвет в Горна Оряховица Димитър Николов, а ако бившият здравен министър влезе от Варна, депутат ще е Венцислав Спирдонов. От „БСП за България“ за депутати са избрани Явор Божанков и кметът на Стражица Румен Павлов, който бе глобен за конфликт на интереси от съда и не е решил дали ще е депутат. След него е акушер-гинекологът Анета Маноилова-Григорова. От „Демократична България“ в парламента отново влиза юристът Калоян Янков. Ако ДПС има мандат, депутат ще е 29-годишният икономист Мастън Мастънов.

От Видин депутати ще са юристът Иво Атанасов („ИТН“), отстранената от партията на Слави Трифонов Росица Кирова (ГЕРБ-СДС) и социалистът Филип Попов. Четвъртият мандат най-вероятно отива при зам.-председателят на ДПС Станислав Анастасов.

От Враца народни представители от „ИТН“ ще бъдат досегашният депутат Георги Георгиев и енергийният експерт Иван Хиновски. От ГЕРБ-СДС – бившият регионален министър Петя Аврамова и досегашният депутат Красен Кръстев. От „БСП за България“ – бившият депутат Александър Симов. Последният мандат вероятно е за депутата от 45-ия парламент Цветан Енчев от ДПС, за който се знае, че е областен председател на партията.

От Габрово депутати ще са бившият вицепремиер Томислав Дончев (ГЕРБ-СДС), автомобилният състезател Крум Дончев (БСП), досегашният народен представител Деляна Пешева („ИТН“) и общинският съветник Ивелин Стоянов („Демократична България“).

От Добрич в парламента от „ИТН“ влизат досегашният депутат Дилян Георгиев, хирургът д-р Ивайло Христов, а ако той избере друг район – и Иван Ганев, който е координатор на партията в Балчик. Другите народни представители ще са бившият социален министър Деница Сачева (ГЕРБ-СДС), бившите депутати Димитър Данчев („БСП за България“), Хасан Адемов (ДПС) и Албена Симеонова („Демократична България“).

От Кърджали четирима от депутатите ще са от ДПС – лидерът Мустафа Карадайъ, зам.-председателят на предишният парламент Мукаддес Налбант, досегашните депутати Байрам Байрам и Адлен Шевкед, а ако Карадайъ влезе от Шумен – и общинският съветник от Ардино Павлин Кръстев. Петият мандат е за досегашният народен представител от „ИТН“ Васил Георгиев.

От Кюстендил депутати ще са партийният секретар Виктория Василева („ИТН“), бившият вътрешен министър Христо Терзийски (ГЕРБ-СДС), Бойко Клечков („БСП за България“) и д-р Галина Таваличка („Изправи се! Мутри вън!“).

От Ловеч депутати ще бъдат финансовият и банков експерт Любомир Каримански и Катерина Ряхова („ИТН“), бившият строителен зам.-министър Николай Нанков (ГЕРБ-СДС), зам.-председателят на БСП Ирена Анастасова и вероятно политологът Свилен Андреев („Демократична България“).

От Монтана депутати от „ИТН“ ще бъдат земеделецът Пламен Абровски и Десислава Цонева, тъй като д-р Силви Петров вероятно ще влезе от друг район. Останалите народни представители отново са Ирена Димова (ГЕРБ-СДС), Атанас Костадинов (БСП) и Димитър Аврамов (ДПС).

В Пазарджик мандатите са девет:

От „ИТН“ депутати може да са репортерът и доскорошен народен представител Станислав Балабанов и финансистът Любомир Каримански, а ако влязат от други листи – Светослав Георгиев и Тинко Василев. От ГЕРБ-СДС в парламента влизат бившият вицепремиер Екатерина Захариева и избраните с преференции Стефан Мирев, който е бивш областен управител, и Димитър Гечев. Народни представители от „БСП за България“ ще са дългогодишният депутат Драгомир Стойнев и преподавателят , Петя Цанкова. От „Демократична България“ за депутат е избрана изборният експерт Антоанета Цонева, а от ДПС – зам.-председателят Йордан Цонев. Но ако те изберат други райони, влизат съответно адвокат Александра Стеркова и регионалният лидер на ДПС Юмер Хамза.

От Перник депутат от „ИТН“ ще е или Станислав Балабанов, или Петя Димитрова. В парламента влизат и бившият финансов министър Кирил Ананиев (ГЕРБ-СДС), бившият депутат Стоян Мирчев („БСП за България“) и вероятно природозащитникът Зорница Стратиева („Демократична България“).

В Плевен мандатите са 9:

В парламента от „ИТН“ влизат бившият председател на правната комисия и номиниран за министър на спорта Радостин Василев и бившите депутати офицер Александър Александров и Александър Тодоров. От ГЕРБ-СДС депутати ще са проф. Григор Горчев и икономистът Валери Лачовски, от „БСП за България“ – бившите народни представители проф. Румен Гечев и Илиян Йончев, от „Демократична България“ – Найден Зеленогорски, а от „Изправи се! Мутри вън!“ – специалистът по дигитален маркетинг Юлиян Ненчев.

В Пловдив-град  мандатите са 11:

От „ИТН“ в парламента влизат зам.-председателят Тошко Йорданов, дипломатът Димитър Гърдев и шампионът по шахмат и бивш кандидат за премиер Антоанета Стефанова, а от ГЕРБ-СДС – бившият кмет Иван Тотев,  юристът Радомир Чолаков и местният младежки лидер Пенчо Миланов. От „Демократична България“ в парламента ще влизат преподавателят във Факултета по математика и информатика към ПУ „Паисий Хилендарски“ Ивайло Старибратов и издателят и бивш депутат Манол Пейков, тъй като се очаква лидерът на „Да, България“ Христо Иванов да е депутат от София. Останалите народни представители ще са проф. Иво Христов и Илия Гатев от БСП и Мария Капон от „Изправи се! Мутри вън!“, тъй като Николай Хаджигенов вероятно ще е депутат от столицата.

В Пловдив-област  мандатите също са 11:

От „ИТН“ в парламента влизат Тошко Йорданов, досегашният депутат Танер Тюркоглу и областният координатор Лъчезар Бакърджиев от Карлово, а ако Йорданов реши да влезе от града, депутат ще е и Васил Апостолов. Народни представители от ГЕРБ-СДС ще са бившият областен управител Дани Каназирева, преференциално избраният Димитър Янев, който е общински съветник от Асеновград, и бившият депутат Младен Шишков. От БСП народни представители ще са бившите депутати Манол Генов и Веска Ненчева, от „Демократична България“ – Велизар Шаламанов, от ДПС – Рамадан Аталай, и от „Изправи се! Мутри вън!“ – Румен Йончев.

От Разград за депутати са избрани зам.-председателят на партията Ахмед Ахмедов и бившият народен представител Ихсан Хаккъ (ДПС), председателят на 45-ия парламент Ива Митева („ИТН“) и дългогодишният народен представител Десислава Атанасова (ГЕРБ-СДС), която вероятно ще влезе от Русе и ще отстъпи място на бившия областен управител Гюнай Хюсмен. Ако Митева влезе от София, депутат става д-р Алпер Мурадов.

В Русе мандатите са 8:

От „ИТН“ депутати отново ще са Светлин Стоянов и Васил Георгиев, както и бившият командос Билян Кършовски. От ГЕРБ-СДС в парламента влизат бившият спортен министър Красен Кралев и доскорошният депутат Десислава Атанасова, а ако някой от тях предпочете друг район – и Цветан Райчинов. Останалите мандати ще са за Крум Зарков („БСП за България“), за дипломата Стефан Тафров („Демократична България“) и за Бюрхан Абазов (ДПС).

От Силистра депутати ще са доскорошният народен представител Джевдет Чакъров и бившият общински съветник от Дулово Гюнер Ахмед (ДПС), бившият депутат Тодор Тодоров (ГЕРБ-СДС) и сценаристът Ивайло Вълчев („ИТН“).

В Сливен  мандатите са 6:

От „ИТН“ в парламента влизат Владимир Русев, който имал фирма за транспортни услуги, и младият лекар Иван Клисурски. От ГЕРБ-СДС депутати ще са бившият земеделски министър Десислава Танева и спечелилият преференции бивш областен управител Чавдар Божурски. От БСП в парламента отново влиза зам.-председателят й Атанас Зафиров, а от „Демократична България“ – зам.-председателят на ДСБ Димитър Сяров.

От Смолян в парламента ще са досегашните депутати Даниела Дариткова (ГЕРБ-СДС), Мика Зайкова („ИТН“) и Хайри Садъков (ДПС), както и Петя Михалевска („БСП за България“). Ако Зайкова избере друг район, депутат става местният координатор на партията Асен Кехайов.

В 23-и район в София мандатите са най-много – 16:

От „Демократична България“ депутати ще са лидерът на ДСБ ген. Атанас Атанасов, съоснователят на родителската дигитална платформа „Майко Мила“ Елисавета Белобрадова, изборният експерт Антоанета Цонева, Петър Маринов от ДСБ, юристът Надежда Йорданова, икономистът Георги Ганев и евентуално музикантът Васил Гюров, ако Цонева влезе от друг район. От ГЕРБ-СДС в парламента влизат лидерът на СДС Румен Христов и бившите народни представители Александър Ненков, Димитър Главчев и Александър Иванов. Народни представители от „ИТН“ ще са експертът по сигурност и номиниран за вицепремиер и вътрешен министър Николай Радулов, Александър Марков, финансовият експерт Пламен Данаилов и евентуално Пламен Николов. Депутати от „БСП за България“ ще са Христо Проданов и Благовест Кирилов, а от „Изправи се! Мутри вън“ – лидерът на „Движение България на гражданите“ Димитър Делчев.

В 24-и район в София мандатите са 12:

От „Демократична България“ в парламента влизат съпредседателят на Зелено движение Владислав Панев, бившият лидер на СДС Мартин Димитров, педиатърът д-р Таня Андреева и Цецка Бачкова от ДСБ. От ГЕРБ-СДС депутати ще са зам.-председателят на бившата управляваща партия Даниел Митов и бившите депутати Тома Биков и Евгения Алексиева, а от „ИТН“ – председателят на 45-ия парламент Ива Митева, имунологът Андрей Чорбанов и Иван Кючуков, а ако някой избере друг район – влиза дипломатът Милен Керемедчиев. От „БСП за България“ в парламента ще е досегашният депутат Георги Свиленски, а от „Изправи се! Мутри вън!“ – пиарът Арман Бабикян.

От 25-и район в София от ГЕРБ-СДС в парламента влизат бившите депутати Христо Гаджев, Анна Александрова, Лъчезар Иванов и  Петър Николов. От „Демократична България“ депутати пак ще са Христо Иванов, съпредседателят на Зелено движение Борислав Сандов и районният зам.-кмет Бонка Василева. От „ИТН“ в парламента влизат сценаристът Филип Станев, Александър Рашев, Андрей Михайлов и Росен Димов, както и евентуално Иван Хиновски, от „БСП за България“ – лидерът Корнелия Нинова и журналистът и бивш депутат Минчо Христов, а от „Изправи се! Мутри вън!“ – адвокат Николай Хаджигенов.

В София-област мандатите са 8:

От ГЕРБ-СДС депутати пак ще са бившите министри Младен Маринов и Николина Ангелкова, както и бившият народен представител Валентин Милушев. От „ИТН“ са избрани секретарят Виктория Василева и досегашният депутат Георги Георгиев, но ако те предпочетат други райони, в парламента влизат юристът Паунита Петрова и Венцислав Асенов. Депутат от БСП отново ще е Иван Ченчев, а от „Демократична България“ – пулмологът д-р Александър Симидчиев. Последният мандат вероятно отива при Данаил Георгиев от „Изправи се! Мутри вън!“, който е зам.-председател на „Движение 21“.

В Стара Загора мандатите са 11:

От „ИТН“ в парламента влизат бившият депутат Тихомир Тенев, Иван Кючуков и експертът по международна сигурност Павела Митова. За депутати от ГЕРБ-СДС са избрани бившият образователен министър Красимир Вълчев, бившите депутати Маноил Манев и Илиана Жекова, а ако Вълчев избере друг район, в парламента влиза бившият министър на икономиката Лъчезар Борисов. От БСП в парламента влизат председателят на „Нормална България“ Георги Кадиев и бившият депутат Георги Гьоков, от ДПС – партийният зам.-председател Халил Летифов или Тунджай Йoзтюрк, от „Демократична България“ – юристът Атанас Славов, а от „Изправи се! Мутри вън!“ – Светослав Колев.

От Търговище депутати ще са досегашните народни представители Джейхан Ибрямов и Ирмен Мехмедова (ДПС), бившият енергиен министър Теменужка Петкова (ГЕРБ-СДС) и Радослав Бойчев („ИТН“), който е представен като отговорник по сигурността в местно предприятие.

От Хасково, където мандатите са осем, от „ИТН“ за депутати са избрани хирургът д-р Силви Кирилов и синдикалният експерт Мика Зайкова, които обаче може да предпочетат други райони и тогава в парламента влизат Петко Кущирев и Александър Рашев. От ГЕРБ-СДС депутати отново ще са Делян Добрев и ветеринарят Георги Станков, от „Демократична България“ – местният лидер на ДСБ и собственик на аптека Катя Панева, а от ДПС – младежкият лидер Сезгин Мехмед. От „БСП за България“ в парламента влиза кандидатът на АБВ Владимир Маринов, а „Изправи се! Мутри вън!“ – Миглена Гунчева.

От Шумен депутати ще са лидерът на ДПС Мустафа Карадйъ и бившият депутат Хамид Хамид, доскорошният депутат Иван Иванов от БСП, Пламен Николов от „“ИТН“ и юристът Николай Христов от „Демократична България“. ГЕРБ-СДС печели един мандат и вероятно Красимир Вълчев ще избере друг район, за да влезе в парламента бизнесменът инж. Илтер Бейзатов, който е член на ИК на ГЕРБ и син на изключения от ДПС заради контакти с ГЕРБ Бейзат Яхя – председател на УС на Североизточното държавно предприятие.

От Ямбол депутати ще са бившият областен управител Димитър Иванов от ГЕРБ-СДС, зам.-председателят на БСП Кристиан Вигенин, бившият финансов министър Петър Чобанов от ДПС и Златомира Карагеоргиева-Мострова или Мария Петрова от „ИТН“.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!