Цветомир Паунов и Тома Биков по време на брифинг на ПП ГЕРБ, 15.07.2021г.
Цветомир Паунов и Тома Биков по време на брифинг на ПП ГЕРБ, 15.07.2021г.

Политическа партия ГЕРБ даде брифинг в централата си тази сутрин по повод „среднощния хаос“, създаден от ЦИК.

Техният гняв беше породен от първоначалният отказ на ЦИК да одобри искането на лидера на партията Бойко Борисов да не е депутат, а след едночасова почивка в крайна сметка прие заявлението му, заедно с това на новоизбрания кмет на Благоевград Илко Стоянов.

„В желанието си да изчегъртат ГЕРБ и лично Бойко Борисов, ЦИК щеше да създаде един друг абсурд. Наскоро спечелилият изборите за кмет на Благоевград Илко Стоянов си подава заявление, че не желае да бъде обявяван за депутат, но ЦИК също го блокира. Явно са получили среднощно обаждане от някой или от някои, за да разберат, че самите те могат да бъдат изчегъртани от самите техни хора в ЦИК. За мен е абсолютно недопустимо такова непрофесионално поведение, което се основава само на политическа реторика с цел личен реваншизъм спрямо ГЕРБ.“ Това обяви на пресконференция в централата на ГЕРБ организационният секретар Цветомир Паунов.

„Те го приеха в крайна сметка, но защото разбраха, че засяга и техен човек. Ако бяха убедени, че решението им е правилно, те щяха да отрежат и новоизбрания кмет на Благоевград. Затова от няма накъде си смениха мнението на 180 градуса“, допълни Тома Биков.

От партията критикуваха поведението на ЦИК, за която твърдят, че е избрана от президента Румен Радев.

„Радев си направи ЦИК да му е удобна, но ще дойде време, в което няма да му бъде. Цялото заседание на ЦИК е абсолютен абсурд в среднощните часове“, подчерта Тома Биков.

„ЦИК взема решения напук на ГЕРБ, това не е добре за доверието на изборния процес. Този състав и структура на ЦИК са неадекватни и трябва да бъдат променени“, добави още той.

Припомняме, че ЦИК беше избрана на квотен принцип  от парламентарно-представените партии в 45 -я парламент. Съставът ѝ беше редуциран от 20 на 15 души. След като Народното събрание предложи новите 15 членове, те бяха назначени с указ на президента, а Димитър Димитров от ПП ГЕРБ беше зам.-председател.

Видеото може да гледате тук:

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!