Куба, протести

След тридневно прекъсване заради историческите протести в Куба в неделя, вчера мобилният интернет в страната беше възстановен, но няма достъп до социалните мрежи и чат приложенията. Блокиран е достъпът до Уотсап, Фейсбук и Туитър.

Социалните мрежи са единственият начин кубинците да имат достъп до независими медии, докато приложенията за съобщения са основното средство за комуникация помежду им.

След избухването на антиправителствените протести на управлявания от комунистите остров един човек почина, а повече от 100 са арестувани, заради най-тежката икономическа криза от десетилетия. Сред арестуваните са независими журналисти и опозиционни активисти.

Куба побърза да обвини половинвековния американски икономически натиск за кризата, но напрежението идва и на фона на строгите мерки заради COVID-19 и увеличаването на случаите.

„Вярно е, че няма мобилен интернет, но липсват също и лекарства“, каза във вторник външният министър Бруно Родригес в отговор на зададен му въпрос. „Куба няма да се откаже от правото си да се защитава“, допълни той.

Министърът обвини САЩ, че чрез хаштага #SOSCuba са предприели кампания в Туитър за подклаждане на обществени безредици на острова.

Във вторник САЩ призоваха Куба да прекрати интернет ограниченията и да демонстрира „уважение към гласа на хората, като отвори всички средства за комуникация, както онлайн, така и офлайн“.

Улиците в столицата Хавана бяха спокойни в сряда, но имаше видимо по-голямо присъствие на сили за сигурност. Това личеше най-много около сградата на парламента, където протестиращите се събраха в неделя с викове „Долу диктатурата“, „Свобода“ и „Ние сме гладни“.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!