Близкоизточният мирен план на Вашингтон „се подиграва“ с палестинската позиция, заяви в неделя (23 юни) палестинският финансов министър Шукри Бишара. Той също отхвърли предстоящата среща в Бахрейн и вместо това призова за мир по време на спешна сесия на Арабската лига за бюджетния дефицит на Палестина.

„Г-н председател, г-н генерален секретар, позволете ми да сложа край на изявлението си с това, което се нарича“ Сделка на века „. Преди 25 години беше подписано мирното споразумение в Осло. Тогавашният президент Клинтън го нарече критичен момент в историята на човечеството, идващ в свещен момент във времето. Сега, след 25 години, откриваме, че нашите земи са изнасилени, нашите пари са откраднати, а колониалните жители /на Израел – бел. ред./ са се увеличили от 90 000 до 750 000 жители до края на миналата година. Има и обсада, и война, която се води в ивицата Газа“ – каза Бишара.

Конференцията в Бахрейн на 25-26 юни ще обсъди предложенията на САЩ за икономическа визия, която е част от по-широк план, обявен от президента на САЩ като „сделка на века“ – за разрешаване на палестино-израелския конфликт. Палестинската автономия разглежда икономическата конференция като опит да заобиколи исканията й за създаване на палестинска държава в окупирания Западния бряг и Ивицата Газа с Източен Йерусалим.

„Съединените щати също така премахнаха Йерусалим и други свещени места от масата за преговори, включително правото да се върнат. Съединените щати също така узакониха правата на Израел да контролира границите. След този горчив опит никой не трябва да се изненадва, че сме предпазливи и скептични към това, което се нарича „Сделката на века“. По ирония, терминът на президента Тръмп за мир се подиграва с палестинската позиция, като се изразява в груба и досадна реторика“ – допълни Бишара.

Никакви палестински служители на президента Махмуд Абас и на палестинската власт няма да присъстват на конференцията в Бахрейн.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук