„Фолксваген“ най-вероятно ще построи новия си автомобилен завод в турския град Измир, съобщава водещото германско бизнес издание „Ханделсблат“. По информация на вестника, изборът на стратегическия екип на автомобилния концерн най-вероятно ще се спре върху Турция, но все още предстои да бъдат разгледани допълнителни фактори, преди да се вземе окончателно решение.

Стратегическите експерти на концерна „Фолксваген” имат за задача да предложат място за изграждане на нов завод. Основните изисквания са той да бъде построен в държава с ниски заплати и добри търговски възможности.

В началото на миналия месец при посещението си в България германският президент Франк-Валтер Щайнмейер изрази подкрепа за построяването на завода у нас. За инвестицията освен България се конкурират още страни като Сърбия и Турция. По сведения от запознати практически Сърбия вече е отпаднала от надпреварата и сега конкуренцията е между София и Анкара.

Предимството на нашата страна, което се отбелязва от германския бизнес, е, че ние сме член на Европейския съюз, докато Сърбия и Турция не.  Друго предимство на нашата страна е, че през последните години бяха разкрити редица западни производства на автомобилни части, които са част от световната производствена верига в автомобилния отрасъл.

По предварителна информация на „Ханделсблат“ обаче, окончателният избор клони към Турция. Независимо, че политическата обстановка в държавата е усложнена, върху решението на експертите са повлияли няколко фактора:

Финанси – Правителството в Анкара има готовност да инвестира няколкостотин милиона за изграждането на нов автомобилен завод, най-вероятно в град Измир. Сумата би покрила голяма част от планираните инвестиционни разходи, изчислени на 1,3 млрд. евро.

Подобно финансово предложение прави Турция конкурентна на България, чието правителство рекламира в полза на изграждането на завод на нейна територия. Смята се, че като член на ЕС България може да даде до известна степен правни гаранции. Турция освен това е много добър пазар за модела „Пасат”, а турското правителство би могло да го използва за служебни нужди.

Политика – Мениджмънтът на „Фолксваген” е взел предвид факта, че много европейски концерни се въздържат от инвестиции в Турция заради личността на президента Реджеп Ердоган. Очаква се решението за построяване на завод там да бъде критикувано и това да нанесе удари върху имиджа на компанията, но последната дума ще имат рамковите условия, които Турция ще предостави. Според някои германски политици, допълнително сближаване на икономическите отношения между Германия и Турция би имало положителен резултат.

От централата на „Фолксваген” във Волфсбург допълват, че е напълно реална възможността решението за Турция да бъде подкрепено и от федералното правителство. От Берлин до момента няма възражения срещу изграждането на автомобилен завод на „Фолксваген” в Турция. Смята се, че подобна инвестиция би изиграла положителна роля върху вземащите политически решения фактори в Турция.

Окончателното решение трябва да бъде взето до средата на юли.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!